Tőzsde - Indexcsökkenés New Yorkban

    Budapest, 2018. június 18., hétfő (MTI) - Veszteségben tartotta hétfőn a főbb amerikai tőzsdeindexeket az ismét napirendre került amerikai-kínai kereskedelmi viszály.
hirdetés
    Veszteséges kezdés után a kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,6 százalékkal, az SP-500 index 0,3 százalékkal, a Nadasq Composite pedig 0,1 százalékkal állt mínuszban. A DJIA indexnek a hétfői lehet sorban egymás után az ötödik veszteséges zárása.

    Donald Trump amerikai elnök pénteken 25 százalékos pótlólagos vám kivetését jelentette be 50 milliárd dollár értékű, Kínából importált csúcstechnológiai termékre "Kína tisztességtelen magatartása miatt a szellemi tulajdonjogok védelme és fejlett technológiai ismeretek terén". Kína válaszul 25 százalékos importvám kivetését jelentette be 34 milliárd dollár értékű amerikai termékre.

    A nap legnagyobb vesztesei a kínai piacon erősen exportérdekelt nagy iparvállalatok voltak, mint például a Boeing és a Caterpillar. A ranglistát vezető legnagyobb exportőr, a Boeing részvénye egy százalékkal gyengült, a Caterpillar részvénye pedig másfél százalékot veszített.

    A bevételének nagy részét Kínában kitermelő Intel részvénye fejtette ki a legnagyobb visszahúzó erőt a Nasdaq Composite indexre. Az Intel részvénye közel négy százalékkal gyengült. Hasonló sorsra jutottak a kínai üzletnek erősen kitett más félvezető áramkör gyártó cégek is.

    Mivel a kínai ellenlépések egyik legnagyobb kárvallottja a dohányipar lehet, az ágazat papírjai is nagy veszteségeket szenvedtek el. A Philip Morris például több mint három százalékosat.

    Az általános árfolyamcsökkenéssel szinte csak az energiaipari ágazat papírjai szálltak szembe, köszönhetően az olajár emelkedésének. Az ágazati index másfél százalékkal erősödött, a Chevron részvénye két százalékkal, az Exxon Mobil részvénye egy százalékkal emelkedett.

    Az olaj ára emelkedett, a Brent 2,34 százalékkal hordónként 7516 dollárra, a WTI 1,22 százalékkal 65,64 dollárra.

    Az OPEC a hét végén ül össze Bécsben termelési politikájának lefektetésére. Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője, valamint Oroszország, az OPEC 2017 eleje óta tartó termeléskorlátozási programjában részt vevő szervezeten kívüli országok legnagyobbikaként egyaránt a korlátozási keret csökkentését szorgalmazza. A tanácskozás kimeneteleként a világpiaci olajkínálat növekedésére lehet számítani.

    Az arany ára valamelyes magához tért a pénteken 1275 dolláron elért, öt és féléves mélyponthoz képest. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,20 százalékkal 1281,10 dollárra emelkedett.

    A dollár árfolyama alig változott, az eurót 0,03 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1607 dolláron.