Tőzsde - Indexerősödés New Yorkban

    New York, 2018. június 4., hétfő (MTI) - Az amerikai értékpapírpiacokon pozitív kezdés után indexerősödés mellett zajlott hétfőn a kereskedés.
hirdetés
    A zárás előtt két órával New Yorkban a DJIA-30 index 0,6 százalék, az SP-500 index 0,4 százalék, a Nasdaq Compsite index 0,5 százalék nyereséget mutatott. A Nasdaq indexet egy százalékpont választja el rekordjától.

    A DJIA indexnek a Boeing adta a legnagyobb lökést, miután alkatrészgyártási és repülőgép-karbantartási kapcsolatba lépett a francia Safran SA vállalattal.

    Az SP-500 és a Nasdaq Composite index emelkedését az Apple és a Microsoft hajtotta, az Apple részvénye árfolyamrekordot ért el, vele együtt a fejlett technológiai ágazat árfolyammutatója is. A Microsoft részvénye egy százalékkal, az Apple részvénye másfél százalékkal, a technológiai ágazat mutatója egy százalékkal emelkedett.

    Az Apple éves fejlesztői konferenciáján mutatta be az iOS operációs rendszer következő verzióját.

    A Microsoft a GitHub programfejlesztő portál 7,5 milliárd dolláros felvásárlását jelentette be.

    Az általános indexemelkedéshez a kiskereskedelmi cégek is hozzájárultak. A Walmart több mint két százalékkal, a Target majdnem öt százalékkal erősödött.

    A WTI nyersolaj ára 1,70 százalékkal hordónként 64,69 dollárra, a Brent nyersolajé 1,80 százalékkal 75,41 dollárra csökkent. Az olajár az amerikai termelés növekedésének és az OPEC termeléskorlátozásának a mérséklése miatt indult csökkenésnek. Az amerikai olajtermelés márciusban napi 10,47 millió hordóval csúcsot ért el, és az OPEC is jelezte a 2017 eleje óta tartó napi 1,8 millió hordós termeléskorlátozásának a mérséklését 1,0 millió hordóval.

    A dollár gyengült, az eurót 0,33 százalékkal jegyezték erősebben 1,1698 dolláron. Az arany legközelebbi kontraktusának határidős jegyzése 0,20 százalékkal 1296,70 dollárra csökkent unciánként.