A francia és a német államfő megerősítette a két országnak az EU iránti "kiemelt felelősségét"

    Párizs, 2017. március 30., csütörtök (MTI) - Francois Hollande francia és Frank-Walter Steinmeier német államfő csütörtöki párizsi találkozójukon a két ország "kiemelt felelősségét" hangsúlyozták a Brexit utáni és a nacionalista tendenciák sújtotta Európai Unió jövőjének meghatározásában.
hirdetés
    Egy nappal azután, hogy Nagy-Britannia hivatalosan is elindította a kilépési folyamatot (Brexit) az Európai Unióból, "a mi országaiknak lényeges, hogy Európa előre tudjon lépni" - mondta Francois Hollande, aki hivatalában munkaebéden fogadta a mandátuma első külföldi látogatására Párizsba érkező új német elnököt.

    "Kiemelt felelősségünk van, Franciaországnak és Németországnak, mégpedig az, hogy irányt mutassunk Európának" - tette hozzá Francois Hollande.

    A francia elnök szerint a két ország "közös feladta, hogy a szélsőségesség minden formája és a nacionalizmusok visszatérése ellen harcoljon, amelyek oly sok rosszat okoztak Európában és amelyek még mindig tönkretehetik a békét a világban" - hangsúlyozta Francois Hollande, aki szerint a német és a francia társadalom "ugyanazoknak a kísértéseknek és nyomásoknak van kitéve, ezek pedig a befelé fordulás és a nacionalizmus csapdája".

    A közös sajtótájékoztatón Frank-Walter Steinmeier üdvözölte, hogy "a német és a francia kormány kész kéz a kézben dolgozni Európa jövőjének építésén".

    "Akár akarjuk, akár nem, Németországnak és Franciaországnak még nagyobb felelősséget kell vállalnia, mint korábban. Az ő feladatuk lesz az Európai Unió integrációs folyamatának megőrzése és az európaiak reményének táplálása" - fogalmazott a német elnök. Francois Hollande-hoz hasonlón ő is aggodalmának adott hangot "a tekintélyelvű rezsimek iránti vonzódás" miatt, amely Németországban és Franciaországban is megfigyelhető.