A spanyol kormány elfogadta a 2017-es költségvetés tervezetét

    Madrid, 2017. március 31., péntek (MTI) - Rekord összegű, a gazdasági válság előtti szintet elérő adóbevétellel számol idén a spanyol kormány a dél-európai ország 2017-es költségvetési tervezetében, amelyet pénteki ülésén fogadott el a kabinet Madridban.
hirdetés
    Cristóbal Montoro, spanyol pénzügyminiszter ismertetése szerint 200,9 milliárd euró adóbevétellel tervezték a 2017-es büdzsét, amely 7,9 százalékkal több, mint 2016-ban volt. Ráadásul enyhén meghaladja a 2007-es, vagyis a gazdasági válság előtti szintet - tette hozzá.

    A főbb adónemeket tekintve a tavaly novemberben megalakult spanyol kormány erre az évre több mint 78 milliárd euró személyi jövedelemadóból származó bevételre számít, 7,7 százalékkal többre a tavalyinál. A társaság adóból mintegy 24 milliárd eurót remél, 12,6 százalékkal többet, mint a múlt évben. Az áfa révén további 67 milliárd euróval tervez. Utóbbi növekedése 7,3 százalékos lehet még úgy is, hogy a kabinet áfa-csökkentésről is döntött.

    A kulturális áfát a jelenlegi 21 százalékról 10 százalékra mérséklik a színházaknál, koncerteknél, bikaviadaloknál. A számítások szerint ez mintegy 55 millió euró bevételkiesést jelent.

    Cristóbal Montoro felhívta a figyelmet arra, hogy az áfa-csökkentésről szóló döntés részét képezi annak a megállapodásnak, amelyet a kisebbségben kormányzó konzervatív Néppárt (PP) kötött az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal annak érdekében, hogy támogassák a költségvetés elfogadását a parlamentben.

    A két párt megállapodása mintegy 4 milliárd eurós szociálpolitikai intézkedéseket tartalmaz, ezek között szerepel például 1,2 milliárd euró a tartósan munkanélküliek foglalkoztatásának ösztönzésére, és 340 millió euró a gyermekszegénység csökkentésére.

    Mivel az ellenzéki párt ragaszkodott ahhoz, hogy nem támogatja az adóemelést vagy új adók bevezetését, a kabinet elhalasztja a cukros üdítők megadóztatásának tervét, illetve új környezetvédelmi adók bevezetését, amelyek azonban szerepelnek a Brüsszelnek küldött stabilitási programban, mint az államháztartási deficitet csökkentő intézkedések.

    A pénzügyminiszter a kormány gazdasági céljai között említette a költségvetési hiány 3 százalék alá csökkentését, valamint a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés további ösztönzését.

    Luis de Guindos gazdasági miniszter elmondta a spanyol gazdaság várható idei növekedését 2,5 százalékosra becsüli a kormány.

    Több mint 500 ezer új munkahely létrehozásával a 19 milliót meghaladó foglalkoztatás elérését tartja megvalósíthatónak ebben az évben, ami 16,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, 2 százalékponttal kevesebbet a 2016-osnál. Luis de Guindos szerint ha sikerül tartani a foglalkoztatás bővülésének jelenlegi ritmusát, 2019 végére Spanyolország elérheti a gazdasági válság előtti szintet ezen a területen.

    A kormány a jövő héten terjeszti be a költségvetés tervezetét a spanyol parlament elé, amelynek elfogadásához azonban még nincs meg a szükséges támogatottsága.

    A madridi kormány a tavalyi kialakult politikai válság, a kabinet novemberi megalakulása miatt nyújtotta be a szokásosnál később a 2017-es költségvetési javaslatot.