Alapos vizsgálatot ígértek a szenátorok Trump és Oroszország kapcsolatainak ügyében

    Washington, 2017. március 30., csütörtök (MTI) - Mélyreható és a két párt együttműködésén alapuló vizsgálatot ígértek a szenátus hírszerzési bizottságának vezetői a meghallgatások kezdetekor tartott közös sajtóértekezletükön csütörtökön.
hirdetés
    Richard Burr, a bizottság republikánus elnöke és Mark Warner, a bizottság demokrata párti alelnöke hangsúlyozta a két párt együttműködésének fontosságát. Burr, aki Észak-Karolina szenátora, leszögezte, hogy a kihívás nagy, a virginiai Warner pedig arra figyelmeztetett, hogy nem szabad átpolitizálni a meghallgatást.

    A szenátus hírszerzési bizottsága csütörtöktől heteken keresztül tartja meghallgatását, arra keresve a választ, hogy a tavalyi elnökválasztási kampányban volt-e közvetlen kapcsolat Donald Trump és kampánycsapata, illetve Oroszország, valamint orosz tisztségviselők között, s vajon Moszkva beavatkozott-e az amerikai választási folyamatba Trump javára befolyásolva a közvéleményt.

    Donald Trump mindig cáfolta ezt a feltételezést, az amerikai hírszerzés egyes volt vezetői azonban - akiket még az előző elnök, Barack Obama nevezett ki, de azóta távoztak is posztjukról - ellentmondásosan nyilatkoztak. Richard Burr szenátor, aki a kampányban Donald Trump biztonságpolitikai tanácsadója volt, éppen a vizsgálatra hivatkozva nem kívánt megnyilatkozni az ügyben.         Megnyitó beszédében Burr szenátor leszögezte: "valamennyien célpontjai vagyunk egy kifinomult és jó képességű ellenfélnek". Mark Warner pedig azt hangsúlyozta, hogy "Oroszország megpróbálta foglyul ejteni a mi demokratikus választási folyamatunkat".     A meghallgatás nyilvános, a szenátorok mintegy húsz embert, köztük Jared Kushnert, Trump vejét és jelenlegi tanácsadóját is meghallgatják, s vizsgálódásuk kiterjed a hamis hírek terjesztésére és az internetes propagandára is. Csütörtököne elsőként Keith Alexandert, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetőjét hallgatják meg.

    Hasonló vizsgálat folyik a képviselőház hírszerzési bizottságában is, ott azonban nem működika kétpárti együttműködés. A parlamenti bizottság republikánus elnökét, Devin Nunest a bizottság rangidős demokrata párti tagja, Adam Schiff még lemondásra is felszólította. Nunes ugyanis a napokban egy sajtótájékoztatón - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - bejelentette, hogy nincs semmiféle bizonyíték az orosz beavatkozásra. A bizottság demokrata párti tagjai kifogásolták, hogy Nunes nem osztotta meg velük ezt az információt és a Fehér Házzal történő összejátszással vádolták meg a képviselőt.