Bemutatják a cseh arisztokrácia szerepét az európai diplomáciában

    Prága, 2018. március 23., péntek (MTI) - A cseh arisztokrácia európai diplomáciában játszott szerepét bemutatja be az a nagyszabású rendezvénysorozat, ismeretterjesztő program, amelyet az idei nyári turistaidényre készített a prágai Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ).
hirdetés
    A jelképesen a cseh (csehszlovák) külügyminisztérium hagyományos székhelyén, a prágai Cernín- (Czernin-) palotában csütörtökön útjára indított rendezvénysorozatba áprilistól október végéig több mint negyven vár, kastély és múzeum kapcsolódik bele. Számos történelmi személyiség a magyarok körében is jól ismert, illetve sok helyszínnek, eseménynek magyar vonatkozásai is vannak.

    A prágai palota egykori tulajdonosának, névadójának, a Cernín családnak évszázados diplomáciai, valamint közéleti tevékenységét egyébként a dél-csehországi Jindrichuv Hradec várkastélyában júliusban megnyíló Tökéletes diplomata elnevezésű kiállítás fogja bemutatni. Ez a család segítette Báthori Zsigmondot, miután 1602-ben lemondott az erdélyi fejedelmi trónról és Csehországban telepedett le. A Cerníneknek köszönhető, hogy az erdélyi fejedelem sírja ma a prágai Szent Vitus-székesegyházban található.

    A magyar történelemből is jól ismert Metternich család tevékenységét a nyugat-csehországi Lázne Kynzvart fürdővároska melletti Metternich-kastélyban fogják bemutatni több tematikus kiállítás és külön program keretében. Ebben a kastélyban van kiállítva Mátyás király úti órája is.

    A szintén nyugat-csehországi Duchcov kastélyában kosztümös rendezvényeken több alkalommal is Casanova, a híres nőcsábász életébe kóstolhatnak majd bele az érdeklődők.

    A dél-csehországi Cervená Lhota tavi kastélyában pedig a látogatók Johann Schönburg-Hartenstein herceg, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó vatikáni nagykövetének az életével ismerkedhetnek meg a látogatók. Ebben a kastélyban és annak festői környezetében forgatták a múlt század nyolcvanas éveinek elején Jókai Mór A névtelen vár című népszerű romantikus regényének televíziós változatát.

    A részletes, az egyes helyszínekre tematikusan lebontott programmal a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (http://www.propamatky.info) weboldalain ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A cseh arisztokráciának az európai diplomáciában játszott szerepéről az ősszel képekkel gazdagon illusztrált könyvet is megjelentet a hivatal.

    A csehországi kastélyokat és várakat a tavalyi nyári turistaidényben majdnem 5,5 millió látogató kereste fel, ami új rekordnak számít.