Csak az LMP és a Jobbik egyeztetett az egyszülős családok helyzetéről, a többi párt nem ment el

    Budapest, 2017. november 10., péntek (MTI) - Az egyszülős családok helyzetének javítása érdekében hívott össze ötpárti egyeztetést péntekre az LMP, ám azon csak a Jobbik képviselője jelent meg.
hirdetés
    Szél Bernadett, az LMP társelnöke a tanácskozást követően újságíróknak elmondta: minden ötödik magyar család egyszülős, akik azonban igen kevés segítséget kaptak a kormányzattól az elmúlt időszakban, és nem csak az elmúlt hét évben - hangsúlyozta.

    Az LMP tízpontos javaslatot készített, amelyek közül Szél Bernadett azt emelte ki: biztosítani kell, hogy a gyermekkel egyedül maradó szülő hozzájusson az őt megillető, valós jövedelemnek megfelelő tartásdíjhoz. Az ellenzéki párt emellett megyénként hozna létre egy családközpontot, amely a többi közt jogi segítséget nyújtana és minden információt megadna az érintetteknek.

    Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a válások megelőzésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, de a civil szektor bevonását is ösztönöznék a gyermeküket egyedül nevelők támogatásába, amit a politikus "pótnagyi programnak" is nevezett.

    Szél Bernadett kérdést kapott azzal kapcsolatban is, hogy Brüsszelben találkozott több uniós biztossal, majd azt nyilatkozta: szerinte a biztosok között sincsen egyetértés azzal kapcsolatban, hogy az uniós források visszatartása lehetséges-e vagy sem, ha jogállamiságot sért egy adott ország.

    A társelnök kijelentette: a források visszatartásának kérdését felvető Vera Jourová igazságügyi biztossal Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is találkozott, ami indokolt is - hangsúlyozta Szél Bernadett -, hisz szükség van a párbeszédre. Közölte ugyanakkor: tárgyalt Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztossal is, aki viszont nem osztja a forrásmegvonásról szóló véleményt. Vagyis nem egy bizottsági, csupán egy biztosi véleményről van szó. Mindenesetre nagy bajban lennénk, ha a források csökkennének, és Magyarország érdeke is az, hogy jogállam jöjjön létre - fogalmazott, remélve, hogy az álláspontból nem lesz bizottsági javaslat.

    A politikus kérdéseket kapott Weszely Zsuzsa állításával kapcsolatban is, aki a Reflektor blogot korábban arról tájékoztatta: édesapját inzultáltak azért, mert nem töltötte ki a nemzeti konzultációs ívet. Szél Bernadett kijelentette: itt nem az a kérdés, hogy Weszely Zsuzsa kinek az alkalmazásában áll, hanem az, hogy mit tesznek a kormánypártok a hasonló esetek megelőzése érdekében. Emlékeztetett: a rendelkezésre álló információk alapján két fideszes aktivista bántalmazott egy vak embert. Hangsúlyozta: senkinek nincs joga olyan szinten fellépni saját politikája érdekében, hogy bántalmaz egy másik embert. Közölte azt is: a jelenlegi jogrendszerben az LMP nem tud feljelentést tenni az ügyben, "viszont nem is a mi dolgunk lépni, hanem a Fideszé, mert fideszes aktivistákról van szó".