Cseh tisztek is szolgálnak majd a lengyelországi NATO-hadtestben

    Varsó, 2017. március 31., péntek (MTI) - Hat cseh tiszt is érkezik majd abba a hadtestparancsnokságba, amelyet a kelet-lengyelországi Elblagban létesítenek, és amely a balti államokba, valamint Lengyelországba telepített négy NATO-zászlóalj működését koordinálja - jelentette be Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter pénteken.
hirdetés
    Antoni Macierewicz ezt a Varsóban látogatáson lévő cseh hivatali partnerével, Martin Stropnickyval közösen megtartott sajtóértekezleten közölte.

    Csehország partnersége a NATO-val, az Európai Unióval (EU) és Lengyelországgal "nagyon fontos, tekintettel arra, hogy romlik térségünk biztonsági helyzete" - értékelte Stropnicky.

    Macierewicz arra mutatott rá, hogy Csehország az Egyesült Államok után a második legtöbb tisztet küldő állam. A 280 fős parancsnokságban 10 amerikai és 75 lengyel tiszt dolgozik majd, a többi állást más NATO-tagállamok töltik be.

    Az elblagi parancsnokság azt a négy nemzetközi zászlóaljból álló hadtestet irányítja majd, amelyet a 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozó értelmében jelenleg a balti államokba és Lengyelországba telepítenek. A Lengyelországba e héttől kezdve érkező, amerikai parancsnokság alatt álló, 800 fős zászlóalj amerikai, brit, román és horvát katonákból áll.

    Macierewicz és Stropnicky elmondta: abban is megállapodtak, hogy az elblagi parancsnokság kötelékében egy cseh gépesített dandár is szolgál majd.

    Stropnicky kitért arra is, hogy 2019-ben féléves rotációs ügyeletet teljesít az európai uniós védelmi együttműködés keretében 2015-ben megalakított Visegrádi Harccsoport. "Részvételünk 700-800 katonát tesz ki, és közösen fontolgatjuk a balti országokban kifejtendő tevékenységet" - mondta a cseh miniszter.

    Az EU harccsoportjainak egyikeként működő, 3 ezer fős visegrádi harci egység létrehozásáról 2011-ben született döntés. A harccsoportok egymást kettesével váltva tartanak fél-féléves ügyeletet. 2016 első félévében, az első rotációs ügyelet során Magyarország 670 katonát, ezen belül 31 tisztet irányított a krakkói parancsnokságú alakulatba.