Hálaadó istentiszteletet tartottak Tornagörgőn a református egyháznak nyújtott támogatásért

    Budapest/Tornagörgő, 2016. november 6., vasárnap (MTI) - Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap a felvidéki Tornagörgőn az ottani református egyház beruházásaihoz nyújtott magyar kormányzati támogatásért.
hirdetés
    Az eseményen a magyar kormány részéről Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vett részt, aki telefonon tájékoztatta az MTI-t a rendezvényekről. Házigazdája Fazekas László, az abaúj-tornai református egyházmegye püspöke volt.

    A magyar kormányzat egymilliárd forint támogatást nyújt a felvidéki református egyháznak több kiemelt területen. Az egyik a köznevelési terület: a református egyház iskoláinak, az óvodáknak a részbeni felújítását szolgálták, valamint száz egyházközségben templom vagy közösségi ház, parókia felújítását támogatták - mondta el az államtitkár.

    Nagy beruházások indultak el Nyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákiában a református egyház hatáskörébe tartozó három területen. A lényeg olyan közösségi helyiségek létrehozása, bővítése vagy felújítása, amilyenekre óriási szükség lesz a követező évek során. A magyar kormány úgy látja, hogy a magyarság, a magyar nemzet megmaradásának egyik pillérét az egyházak alkotják - mondta.

    Az egymilliárdos összes támogatásból az abaúj-tornai egyházkerületre 36 millió forint jutott, és ebből 12 templomot vagy közösségi házat újítottak már föl. Az összeg másfél-két éven belüli beruházások megvalósítására szolgál, hangsúlyozottan nem a napi kiadásokra. "Olyan beruházásokat, építkezéseket finanszíroztunk, amelyekre az elmúlt évek, évtizedek során egyáltalán nem kerülhetett sor" - tájékoztatott Soltész Miklós.

    Hangsúlyozta, hogy ezek a támogatások senki ellen sem irányulnak, és Szlovákia, a szlovák emberek ezzel nem csak hogy rosszabbul nem járnak, hanem mindenképp gazdagodnak is. A mindennapi munka, a kultúra, a hit, amelyet a magyarok hozzáadnak Szlovákia egész közösségéhez, erősíti ezt az országot - fogalmazott.

    Fazekas László püspökkel és más egyházi vezetőkkel beszélgettek arról, hogy mi a feladata az egész térségnek a mai világban, mennyire fontos, hogy megőrizzük magyarságunkat, a szlovákok pedig a szlovákságukat, a lengyelek a lengyel nemzeti, és általában a közép-európai nemzetek a saját nemzeti mivoltukat. Ehhez a kereszténység elengedhetetlen, és ha ki-ki a maga felekezetében a kereszténységet megőrzi, akkor az a muszlim nyomás, amely főleg Európa nyugati felén tapasztalható, minket remélhetőleg el fog kerülni - mondta.

    A beszélgetőpartnerek kifejtették, hogy a kétharmados szavazás, amely a parlamentben lesz az alkotmányról, őket is, a Szlovákiában élő magyarokat is erősíti, és a visegrádi négyek csoportjának országait is erősíti. A magyar kormány azért is érzi kötelességének a határon túli magyarok támogatását, hogy gyógyítani tudja a 2004. december 5-i népszavazáson "a baloldali pártok által okozott sebeket". Tizenkét évvel ezelőtt a nemzetet árulták el, és remélhetőleg két nap múlva, az alkotmányról szóló szavazás ügyében nem teszik meg ugyanezt az országgal - fogalmazott Soltész Miklós.