Immár nincs többsége a kormányzó koalíciónak Hollandiában

    Brüsszel/Amszterdam, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Egy szociáldemokrata munkapárti (PvDA) képviselő lemondása miatt az eddiginél nehezebb helyzetbe került a kormánykoalíció a holland parlament alsóházában: immár nincs többsége a testületben - írta az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán hétfőn.
hirdetés
    Jacques Monasch lemondását követően a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánykoalíció létszáma 75-re csökkent a 150 fős alsóházban.

    A lap szerint a jobboldali liberális (VVD) és a szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) koalíciójának munkáját nem fogja lényegesen befolyásolni a változás, mivel a kormány nem készül jelentős döntésekre, vagy törvényalkotásra a 2017. március 15-én esedékes választásokig.

    Monasch, aki már többször szavazott pártja és a koalíció akarata ellenében, bejelentette, hogy nem kíván indulni a márciusi választásokon. Lemondott pártelnöki jelöléséről és kilépett a szociáldemokrata Munkapártból - tájékoztatott a hírportál.

    A holland kormánykoalíció 2015 márciusában szenvedte el legjelentősebb gyengülését, amikor elvesztette törékeny többségét a parlament felsőházában. A felsőházi többség elvesztése ugyanis korlátozta az alsóházban szerény többséggel rendelkező kormány képességét arra, hogy átvigye az új törvényeket, közöttük a költségvetést.