Medvegyev: orosz-kínai kormányközi regionális fejlesztési bizottság alakul - FRISSÍTETT (új:részletek)

    Moszkva, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Moszkva és Peking létrehoz egy kormányközi bizottságot az orosz távol-keleti és a kínai északkeleti régió fejlesztésére - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn Szentpéterváron, Li Ko-csiang kínai miniszterelnököt fogadva.
hirdetés
    A találkozón, amelyen 23 megállapodást írtak alá, a két fél egyebek közös közleményt adott ki arról, hogy stratégiai együttműködést fog kialakítani az atomenergia békés felhasználása terén.

    Medvegyev közölte, hogy a megkötött szerződések nyomán az orosz Távol-Keletre ezer milliárd rubelnyi (mintegy 15,7 milliárd dollárnyi) külföldi befektetés fog befolyni, amelynek "meglehetősen jelentős része" Kínából érkezik majd. Az orosz kormányfő rámutatott, hogy Oroszország számára rendkívül fontos a térség infrastruktúrájának fejlesztése, és ebben Kína lehet az egyik legnagyobb külföldi befektető.

    Szavai szerint a két ország mintegy 60 nagy- és megaberuházásra összpontosít, beleértve a Szibéria Ereje gázvezeték, a jamali földgáz-cseppfolyósító üzem és több nukleáris reaktor megépítését, valamint egy autópálya megépítésének előkészítését. Ezen projektek megvalósítása dollár milliárdokba, sőt tízmilliárdokba kerülhet.

    Medvegyev reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú áruforgalom, amely idén eddig meghaladta a 40 milliárd dollár, három-öt-hét éven belül eléri a 200 milliárdot.

    Elmondta, hogy kínai hivatali partnerével megállapodott az együttműködés mind kétoldalú alapon, mind pedig az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Selyemút Gazdasági Övezet közötti elmélyítésében. (Az integráció fejlesztésével kapcsolatban egyébként mindkét vezető az óvatosság és a fokozatosság fontosságát hangsúlyozta). Medvegyev nem zárta ki, hogy a jövőben preferenciális kereskedelmi rendszert alakítsanak ki. Kínai kollégájával egybehangzóan kijelentette, hogy a kétoldalú elszámolásban növelni fogják a rubel és a jüan szerepét.

    Li közölte, hogy hazája "ésszerű tartományon" belül fogja megőrizni a jüan stabilitását, és kijelentette, hogy nincs alapja a pénznem állandó devalválásának. Mint mondta, az orosz fél kifejezte készségét, hogy kedvező feltételeket teremtsen a kínai vállalatok számára a Közel-Keleten, Peking pedig elvárja ezektől, hogy betartsák az orosz törvényeket.

    A felek megállapodtak abban is, hogy ezentúl kormányzati szinten fogják támogatni a kis- és a középvállalkozásokat is és kiszélesítik az együttműködést az élelmiszerágazatban.

    A találkozó idején az orosz külgazdasági Vnyesekonombank(VEB) 6 milliárd jüan (mintegy 877 millió dollár) hitel lehívhatóságáról írt alá 15 évre szóló megállapodást Kína Állami Fejlesztési bankjával. A pénzeszközök oroszországi és a határon átívelő energetikai és infrastrukturális projektek finanszírozására fordíthatók.

    A Gazprom és a kínai állami olaj-és gázipari vállalat megállapodott a szabványok kölcsönös elismerésében valamint a gázüzemanyag közös fejlesztésének lehetőségében. A Rosznyefty és a Beijing Gas Group gázipari együttműködésről egyezetett meg, egyebek között abban, hogy az orosz cég leányvállalata Verhnyecsonsznyeftyegaz részvényeinek 20 százalékát a kínai partner vásárolja meg.

    A 21. alkalommal megrendezett éves miniszterelnöki találkozón mindkét fél méltatta, hogy eddig egyetlen ilyen eszmecsere sem maradt el vagy szenvedett késedelmet. Medvegyev kiemelte, hogy Oroszországnak egyetlen más viszonylatban sem működik ilyen kapcsolattartási mechanizmusa.

    Az orosz kormányfő hangoztatta, hogy Moszkva és Peking stratégiai partnerek és barátok, és Moszkva minden kérdést hajlandó megvitatni Pekinggel. A kétoldalú megbeszélések témájaként Medvegyev egyebek között a világgazdaság helyzetét jelölte meg, amelynek nehézségei a kétoldalú kereskedelmi egyensúlyban is jelentkeztek. Hozzátette, hogy a mérleg idén a kiegyensúlyozottság irányában mozdult el.

    Li köszönetet mondott a meghívásért, és méltatta az Ermitázs gazdag gyűjteményét, amelyet vasárnap volt módja megtekinteni. Szavai szerint a híres szentpétervári múzeumban ismét meggyőződött a civilizációk közötti együttműködés szükségességéről és azok kölcsönös függőségéről.

    Medvegyev elmondta, hogy a két ország számos globális kérdésben azonos álláspontot vall, Li pedig hangsúlyozta, hogy a két ország az ENSZ BT állandó tagjaként szoros kapcsolatban áll és koordinál, valamint közösen lép fel az ENSZ alapokmányának elsőrendűsége és a regionális stabilitás mellett.