Képzőművészeti ösztöndíjjal segíti a fiatal alkotókat a ZAZEE Egyesület

    Zalaegerszeg, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjjal támogatja a négy dunántúli - Zala, Somogy, Veszprém és Vas - megyében élő fiatal, tehetséges alkotók továbbtanulását a ZAZEE Kulturális Egyesület.
hirdetés
    Az egyesület célja, hogy támogassák a tehetséges alkotók felvételi felkészülését, művészi fejlődését és kedvező feltételeket teremtsenek a színvonalas művek létrehozásához - mondta el Tóth Norbert, Fischer György volt tanítványa, az ösztöndíjat alapító a ZAZEE Kulturális Egyesület tagja az MTI-nek.

    Hozzáfűzte: a képzőművészeti ösztöndíjat két kategóriában hirdették meg. A sikeres egyetemi felvételihez nyújtanak segítséget azoknak a diákoknak, akik az érettségi vizsga után képző- vagy iparművészeti felsőoktatási intézményekben szeretnék folytatni tanulmányaikat, vagy az építészetet választották. A másik kategóriában a képző- vagy iparművészeti felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatók nyújthatják be pályázataikat.

    Az ösztöndíj összege minkét kategóriában 100-100 ezer forint vissza nem térítendő támogatás. Az egyesület emellett rajztanárok, képzőművészek bevonásával folyamatos szakmai konzultációt biztosít a nyertes alkotóknak, a támogatási időszakban készült alkotásaikat jövő év májusában kamarakiállításon mutathatják be.

    A pályázatnak tartalmaznia kell a fiatal alkotó szakmai munkásságát reprezentáló öt művét: festményről, rajzról, szoborról vagy installációról készült fotókat, valamint az ösztöndíj időtartamára tervezett alkotói elképzelését, munkatervét.

    A pályaműveket az ösztöndíj alapítóinak szakértői zsűrije - Farkas Ferenc szobrászművész, Fischer Bence építész, Fischer Judit festőművész, Frimmel Gyula grafikusművész, Mécs Miklós intermédia-művész, Tóth Norbert képzőművész, Wettstein Tamás a ZAZEE elnöke - bírálja el. Az értékelésnél figyelembe veszik a pályázó szakmai előéletét, értékelik a portfólióban bemutatott művek kvalitását, valamint a munkaterv eredetiségét, átgondoltságát.

    A pályázatot a fiatalok november végéig, elektronikus úton nyújthatják be, a képzőművészeti ösztöndíjról bővebb információ a www.finearthotel.hu/fischer.php weboldalon olvasható.

    Fischer György (1956-2012) Derkovits-ösztöndíjasként 1982-ben került Zalaegerszegre. A Munkácsy-díjas szobrászművész művészetszervező, -formáló tevékenysége Zala megyéhez kötődik: Zalaegerszegen valósította meg a középiskolás művészeti képzést, az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium művészeti tagozatának egyik megalapítója és tanára volt.