NGM államtitkár: megkezdődött a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérésről szóló pályázat társadalmi egyeztetése

    Budapest, 2017. január 25., szerda (MTI) - Megkezdődött az "Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése - intézményi férőhelykiváltás" című pályázatról szóló társadalmi egyeztetés - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.
hirdetés
    A tárca közleménye szerint a felhívás célja a fogyatékossággal élő, pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek telephelyenként 50 személy feletti, bentlakásos intézeti ellátásának kiváltása. A pályázat a lakók igényeihez igazítva a magas minőségű, hozzáférhető közösségi ellátás kialakítását támogatja, legfeljebb 6-12 fős lakásokban vagy házakban történő elhelyezéssel. A társadalmi egyeztetés a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében indult el.

    Azt kívánják elérni, hogy a célcsoport életminősége javuljon, egyben támogassák önálló életvitelüket, a szociális szolgáltatási rendszer fejlesztésével, minőségi, közösségi alapú, új lakhatási férőhelyek létrehozásával, emellett kiemelt feladatnak tekintik a foglalkoztatási lehetőségek kialakítását, illetve, hogy rendelkezésre álljanak a közösségi alapú ellátásban jól képzett szakemberek.

    A pályázati felhívás keretösszege 730 millió forint. Támogatási kérelem benyújtására jogosultak a fogyatékossággal élő, pszichiátriai és szenvedélybetegek számára ápolást, illetve gondozást nyújtó, telephelyenként 50 ellátottnál nagyobb bentlakásos intézmények állami, egyházi és nem állami fenntartói, azaz helyi önkormányzat vagy annak költségvetési szerve, vallási tevékenységet végző szervezet, központi költségvetési szerv, alapítványok, nonprofit korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok, egyesületek, egyházak, illetve lehetőség van arra is, hogy konzorciumi formában adják be a pályázatot.

    A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. február 6-ig várják.