OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: Orbán Viktor viszonválasza)

    Budapest, 2017. szeptember 18., hétfő (MTI) - Magyarország komoly kérdések, nehéz ügyek előtt áll, összefogásra, egységre és erőre volna szüksége - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben a frakció felszólalásaira válaszolva.
hirdetés
    Orbán: összefogásra, egységre és erőre volna szükség

    Orbán Viktor viszonválaszát azzal kezdte, "úgy látom, hogy a nyár során elszaporodtak a miniszterelnök-jelöltek", akik azzal a problémával küzdenek, hogy az emberek nem veszik őket komolyan, sőt lassan már láthatósági problémákkal is szembe kell nézniük. A kormányfő szerint ezzel magyarázható az, hogy az ellenzéki politikusok durvák és személyeskedőek voltak az ülésteremben.

    A miniszterelnök arra hívta fel a figyelmüket, hogy a magyar emberek jól tudják, személyes hatalmi vágyakból és ambíciókból nem lehet országot építeni.

    A Jobbik elnökének "tirádáira" válaszolva Orbán Viktor azt mondta, "a kormányzáshoz komolyabb eszközökre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz".

    A szocialistákhoz azzal fordult, nem lehet egészségügyben, oktatásban vagy a nyugdíjasoknak "hetet-havat" megígérni, és amikor kormányoznak, az ellenkezőjét cselekedni.

    Hozzátette: az emberek emlékeznek arra, hogy a szocialisták elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól, a kórházi ápolóktól, a nyugdíjasoktól.

    Orbán Viktor az LMP-nek válaszolva elmondta, mindent megtesznek azért, hogy komoly tudják a pártot venni. Ez komoly erőfeszítést igényel - jegyezte meg.

    A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője azt nyilatkozta: az LMP nem tudja máshogy elképzelni a válság megoldását, mint a kötelező kvótarendszer bevezetésével. Hogy hihetnének önöknek az emberek? - tette fel a kérdést.

    Orbán Viktor rámutatott, az elvesztett kvótaper a kötelező bevándorlási kvótáról szólt. Arról a kérdésről szólt - folytatta -, hogy jogszerűen alkotta-e meg a kötelező betelepítési kvótát az Európai Unió néhány szervezete.

    Fel se merült, hogy nincs ilyen kvóta, csak az a kérdés, hogy jogszerűen alkották-e meg a jogszabályt - hangsúlyozta.

    Elmondta, ezt a pert elvesztette Magyarország, mert a bíróság jogszerűnek találta a jogalkotási folyamatot.

    A miniszterelnök szerint ehhez képest ő ezt a kérdést, Magyarország legnagyobb, Közép-Európa legsúlyosabb és Európa történelmi kihívásának tartja.

    Hogy is vehetnék komolyan az ellenzéki pártokat a választók, amikor Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Horváth Csaba (MSZP) is álproblémának nevezte a bevándorlást - kérdezte. Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje arról beszélt Szeged lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, majd később azt mondta, azon lesznek, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen - idézte a kormányfő.

    Miért gondolják, hogy önökre fognak szavazni a magyar választópolgárok azért, hogy minél hamarabb lebontsák a kerítést? - tudakolta. A szintén szocialista Tóth Bertalannak címezve szavait emlékeztetett, hogy a frakcióvezető korábban azt mondta, kötelező betelepítési kvóta nincs és nem is lesz. Akkor most miről döntött a bíróság? - kérdezte.

    Orbán Viktor rögzítette: Magyarország komoly kérdések előtt áll, nehéz ügyekkel kell megküzdenie, összefogásra, egységre és erőre volna szüksége.

    Azt kérte az ellenzéki pártoktól: ne az legyen a legfontosabb számukra a következő hónapokban, hogy a pénzért és hatalomért bármire képesek. Próbálják megszolgálni a magyar választópolgárokat! Higgyék el sokat dolgoztak az elmúlt években és megérdemlik - zárta felszólalását.

    Napirend előtt

    KDNP: az ellenzék a migráció pártján áll

    Hollik István (KDNP) felszólalásában azt mondta, hogy az ellenzékre nem lehet számítani az ország megvédésében, mert "nemcsak Brüsszel, de a bevándorláspárti ellenzék is kész a migránsok betelepítésére". Az ellenzék a kvótaítélet során sem áll Magyarország mellé, mert erre az ügyre sem nemzeti, hanem pártpolitikai kérdésként tekintenek - jelentette ki.

    Az elmúlt másfél évben két EP-jelentés született a migráció felgyorsításáról, a magyar baloldali EP-képviselők pedig megszavazták azokat - hangsúlyozta. A Soros György által leírt terv mellett ott állnak az EU vezetői valamint a bevándorláspárti ellenzék is - fogalmazott.

    A Fidesz-KDNP viszont azt kéri a kormánytól, hogy érkezzen nyomás bárhonnan, annak álljanak ellen - mondta végül.

    Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszként közölte, hogy Európában nem integráció, hanem invázió zajlik. Az ellenzék úgy fél a nemzeti konzultációtól, mint az ördög a tömjénfüsttől, a Fidesz-KDNP-nek viszont sikerült megállítania az Európa erre a részére eső migrációs folyamatot - hangsúlyozta.