Csökkent a befektetési alapok vagyona augusztusban

    Budapest, 2017. szeptember 18., hétfő (MTI) - A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 12 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal csökkent augusztusban - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.
hirdetés
    Augusztus végén a Bamosz tagok mindösszesen 5993 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

    A Bamosz összesítése szerint a pénzpiaci alapok vagyona 2,5 százalékkal csökkent augusztusban, a legnagyobb visszaváltásokat 15,2 milliárd forint értékben a hazai likviditási alapoknál láthattak.    Megjegyzik, hogy a dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapoknál az elmúlt hónaphoz hasonlóan, tőkebeáramlást láthattak, ami megközelítette a 3,5 milliárd forintot.

    A kötvényalapokból 13,4 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők. Ez elsősorban a hazai rövid futamidejű kötvényeknek tudható be, ahonnan 17,9 milliárdnyi tőke távozott. Mind a szabad futamidejű, mind a hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona összességében 0,8 százalékkal csökkent - írja a Bamosz.

    A vegyes alapoknál jelentős tőkebeáramlást könyvelhettek el, mintegy 11,2 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban.     A részvényalapokba 2,4 milliárdnyi tőke érkezett, amin a hozamok javítani is tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,4 százalékkal nőtt a hónap során.

    A tőkevédett alapokból 4,2 milliárdnyi tőke távozott, amihez hozzájárult két lejáró alap is. Ezt a tőkekiáramlást a hozamok nem tudták tompítani, így a vagyon 4 százalékkal csökkent.

    Az abszolút hozamú alapokba augusztusban 4,3 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hozamok ehhez nem tudtak hozzátenni, így a vagyon nagysága mindössze 0,4 százalékkal nőtt.

    A származtatott alapok esetében ebben a hónapban a értékesítések 2,7 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezően, a vagyonváltozás augusztusban mindössze plusz 0,2 százalék lett.

    Az ingatlanalapokból ebben a hónapban nagyobb mennyiségű, 10,3 milliárd forintnyi tőke távozott. A pozitív hozamok és a tőkeáramlás eredőjeként a kategória vagyonváltozása mínusz 0,8 százalék lett.

    A főleg intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az elmúlt hónapban csekély tőkebeáramlás volt, a vagyon nagysága 2 százalékkal nőtt.

    A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen több, mint 9000 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6000 milliárd forintot befektetési alapokban.