OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések, kérdések)

    Budapest, 2018. február 19., hétfő (MTI) - Az azonnali kérdések között a kettős élelmiszer-minőségről és a jegybank pénzügyi felügyeleti határozatairól, a kérdések között pedig az oktatásról és fővárosi földutakról esett szó hétfő este az Országgyűlésben.
hirdetés
    Fidesz: mit teszünk a kettős élelmiszer-minőség ügyében?

    Font Sándor (Fidesz) a kettős élelmiszer-minőség kérdéséről beszélt, jelezve, nem ritka, hogy a keleti uniós tagállamokban még drágábban is adják a gyengébb alapanyagból készült élelmiszereket. Elmondta, a visegrádi országok közösen lépnek fel a jelenség ellen, és ennek köszönhetően már az Európai Bizottság is problémának látja az ügyet. Hogyan szeretnénk megvédeni a magyar fogyasztókat? - kérdezte.

    Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár azt válaszolta: a V4-ek közös miniszterelnöki tanácskozásán is szóba került az ügy, és a visegrádi országok közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság is komolyan veszi a problémát. A legerősebb fegyver a kettős minőség ellen a vásárlói tudatosság erősítése - tette hozzá.

    MSZP: az MNB vezetői a csaló brókerek pártjára álltak vagy csak alkalmatlanok?

    Tóth Bertalan (MSZP) a brókerbotrányokat felidézve arról beszélt, hogy a Kúria döntése értelmében törvénysértő határozatokat hozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében. Ezt a hibát látva felmerül a kérdés, hogy a jegybank vezetői összejátszanak-e a csaló brókerekkel vagy csak alkalmatlanok a pénzügyi felügyeleti munkára - mondta.

    Nagy Márton, az MNB alelnöke úgy reagált: technikai kérdésről van szó, ezért visszautasítja az MSZP-s politikus "következtetéseit". A Kúria ítélete ügyében a jegybank az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte, hozzátéve azt is, hogy a technikai ügyet egy gyors törvénymódosítással el lehet intézni.

    Kérdések

    Jobbik: miért csak a látványberuházásokra koncentrál a kormány Felső-Szabolcsban?

    Gyüre Csaba (Jobbik) a kisvárdai sportlétesítmény- és szabadidős fejlesztéseket vitatott, és azt kérdezte, hogy a kormány miért feledkezett meg a térség többi településéről. Mint mondta, ott a legalacsonyabbak a jövedelmek és a legtöbb a munkanélküli, több figyelmet kellene fordítani arra, hogy a fiatalok ott maradjanak.

    Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára visszautasított az "egyoldalú helyzetértékelést", és jelezte, hogy a kisvárdai fejlesztésekből a környező települések is részesülnek. Rámutatott arra is, hogy munkahelyteremtő beruházások valósultak meg, és fejlesztették a helyi kórházat is.

    LMP: van terve a kormánynak az oktatással kapcsolatban?

    Ikotity István (LMP) arról érdeklődött, van-e terve a kormánynak az oktatás problémáinak megoldására. Az ellenzéki politikus az orvosolandó kérdések közé sorolta a bölcsődei férőhelyek hiányát és a közoktatásban megfogalmazódott javaslatokat.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azt felelte: a kormány 100 milliárd forintos nagyságrendben támogatta a bölcsődei és óvodai férőhelybővítést, a források növelése mellett pedig a jogszabályi környezetet is a családok igényeihez alakította. Megjegyezte azt is, hogy míg 2010-ben 19 százalék volt a diplomások aránya, addig mára 22,8 százalékra nőtt.

    Fidesz: milyen ütemben folytatódik a fővárosi földutak felszámolása?

    Szatmáry Kristóf (Fidesz) a budapesti közútfejlesztésekről, a még meglévő - elsősorban a külső kerületekre jellemző - belterületi földutak felszámolásáról érdeklődött. Azt is megfogalmazta, hogy a főváros az elmúlt nyolc évben többet fejlődött, mint az azt megelőző húszban.

    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy a kormány támogatja az elképzeléseket, és félmilliárd forint támogatásról döntött erre a célra. Kitért arra is, hogy a felújításokon túl országosan 670 kilométer új út készült el 2010 óta, mintegy 1100 milliárd forint értékben.

    MSZP: mikor ismerik be a tiltott pártfinanszírozást?

    Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy miközben az Állami Számvevőszék több ellenzéki pártot is megbüntetett tiltott pártfinanszírozás miatt, a Fidesz is elkövette ezt a hibát az Odex-szel kötött, plakátok kihelyezéséről szóló szerződésben. Azt kérdezte, a kormányhivatal mikor vizsgálja ki az ügyet.

    Dömötör Csaba válaszában jelezte, hogy az ügyben a Fidesz mint párt, és nem a kormány illetékes. Jelezte továbbá, hogy a kormányhivatal már megvizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy jogszerű volt a szerződés, a felek maradéktalanul betartották a szabályokat.

    Jobbik: mire számíthatnak a törökbálintiak?

    Vágó Sebestyén (Jobbik) arról beszélt, hogy Törökbálinton kis területen átmegy három autópálya és egy vasúti fővonal, ami jelentős por- és zajterheléssel jár. Mint mondta, idejét múlt az a tanulmány, amely évekkel ezelőtt készült, újra van szükség. Az ellenzéki politikus azt vetette fel, hogy az M0-ásig meg kellene hosszabbítani a 100 km/órás sebességkorlátozást.

    Fónagy János a fokozott balesetveszélyre hivatkozva visszautasította, hogy a sebességcsökkentés megoldás lenne. Egyetértett azzal, hogy a korábbi mérések elavultak, mert más a forgalom és a beépítettség, ugyanakkor jelezte, hogy elkészítették az új zajtérképet, és annak alapján vizsgálják a lehetséges intézkedéseket.