OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

    Budapest, 2016. november 7., hétfő (MTI) - A letelepedési kötvényekről, a tanodák finanszírozásáról és a paksi sporttámogatásokról is kérdezték a kormányt hétfőn az azonnali kérdések során az Országgyűlésben.
hirdetés
    MSZP: utasítottak-e ki orosz katonai hírszerzőt?

    Demeter Márta (MSZP) arról beszélt, hogy a bőnyi rendőrgyilkosság ráirányítja a figyelmet arra, hogy szélsőséges militáns szervezetek fegyverhez juthatnak Magyarországon. Mint mondta, több biztonsági forrás is megerősítette, hogy a tettes orosz diplomatákkal tartott kapcsolatot, az orosz katonai hírszerzés pedig a hozzá köthető weboldalon is megjelenik. Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy egy szomszédos országban is felvetődött az aktív orosz titkosszolgálati tevékenység. Azt kérdezte, hogy utasítottak-e ki Magyarországról diplomáciai fedésben dolgozó orosz katonai hírszerző munkatársat, vagy tettek-e más, hasonló lépést.

    Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára röviden azt felelte: tudomása szerint "nem történt ilyen kiutasítás".

    Jobbik: függesszék fel az összes kötvényforgalmazó tevékenységét!

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint miközben a kormány folyamatosan lebegteti a letelepedési kötvények felülvizsgálatát, egyes közvetítők még februárig garantálják azok lejegyzését. Ha komolyan gondolják, miért nem teremtenek tiszta viszonyokat? - kérdezte az ellenzéki politikus, aki azt kérte, hogy függesszék fel valamennyi cég tevékenységét a felülvizsgálat ideje alatt.

    Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felvetette, hogy a kötvényvásárlók 1 milliárd eurót és közvetítői díjakat fizettek, kockázatot vállaltak egy finanszírozási gondokkal küzdő országban és mindezért ötéves tartózkodási engedélyt kaptak. Mint mondta, a felminősítések után Magyarország olcsóbban kapna hitelt, mint egy éve, s meggyőződése, hogy ilyen körülmények között nincs szükség erre a konstrukcióra. Ez nem azt jelenti, hogy gazdag befektetőkre ne lenne szükség - jegyezte meg.

    KDNP: mennyi pénz jut utak és kerékpárutak felújítására?

    Szászfalvi László (KDNP) üdvözölte, hogy a kormány szeptemberben 2500 milliárd forintos közútfejlesztési programot hagyott jóvá. Értékelése szerint a közutak 44 százaléka szorulna felújításra, főleg az alsóbbrendű utakon nagy a lemaradás. Hozzátette: bízik benne, hogy a befolyt útdíjakból nő a rekonstrukcióra fordítható keret. A kormánypárti politikus emellett a kerékpárutak felújításáról érdeklődött.

    Tasó László, a nemzeti fejlesztési tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára válaszában kiemelte, hogy több mint 900 kilométernyi új gyorsforgalmi út épül, s 2022-re a hálózatsűrűség meghaladja az uniós átlagot. A hazai költségvetésből 1270 milliárd forintot tesznek az uniós források mellé, s jövő év elején 400 kilométernyi mellékút újul meg 44 milliárd forint értékben. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a közútkezelő veszi át a külterületi kerékpárutak kezelését, így az egységes kezelés lehetővé teszi a további fejlesztéseket.

    LMP: mikor lesz elérhető a tanodák pótkerete?

    Ikotity István (LMP) elemi érdeknek nevezte a tanodák stabil finanszírozását, ugyanakkor szóvá tette, hogy késve jelennek meg a pályázatok. Szerinte olyan szervezetek nem jutottak forráshoz, amelyek jól működtek. Azt kérdezte, mikor lesz elérhető a pótkeret és mire lesz elég. Az ellenzéki politikus emellett az értékelések nyilvánosságra hozatalát kérte és azt javasolta, hogy a tanodák kapjanak normatív támogatást.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azt válaszolta: senkinek nincs joga kétségbe vonni a kormány elkötelezettségét, ugyanis 2010 óta megháromszorozódott a tanodák száma, s 5 milliárd forinttal támogatták azokat. Mint mondta, több mint 1000 pályázat érkezett, amelyek elbírálása időt igényelt, s kódolható volt, hogy korábban működő szervezetek kiesnek. Ezért két hét alatt új felhívást készítettek és újabb 2 milliárd forintot nyitottak meg, amelyre decemberben lehet pályázni - ismertette.

    MSZP: mikor oldják meg a paksi támogatásokat?

    Heringes Anita (MSZP) úgy ítélte meg, hogy évtizedekig jól működött a paksi atomerőmű támogatáspolitikája, amíg helyben hozták meg a döntéseket. Most azonban nincsenek hosszú vagy középtávú stratégiák sportegyesületek támogatására, térségfejlesztésre - tette hozzá, arról érdeklődve, mikor várható ebben előrelépés.

    Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy idén májusban 100 millió, szeptemberben pedig további 30 millió forintos szponzorálási szerződést kötöttek az Atomerőmű SE-vel, és egy egyeztetést követően további 70 millió forintos igényt is teljesítettek. Az egyesület amellett, hogy 200 millió forintot kapott versenysportra, 76 millió jutott tömegsportra - tette hozzá, jelezve, a további lépéseket Brüsszel Pakssal kapcsolatos döntése után tudják meghozni.