Porosenko Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséről tárgyalt az amerikai védelmi miniszterrel

    Kijev, 2017. augusztus 24., csütörtök (MTI) - Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséről, az ahhoz nyújtandó amerikai támogatásról tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnök James Mattis amerikai védelmi miniszterrel csütörtökön Kijevben.
hirdetés
    Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Porosenko a megbeszélést követő sajtótájékoztatón közölte: nemcsak élet kioltására is alkalmas amerikai fegyverek Ukrajnának történő szállításáról folytatott eszmecserét a Pentagon vezetőjével, hanem olyan eszközök átadásáról, amelyek erősítik az ukrán fegyveres erők hatékonyságát a rádiós és elektronikus hadviselésben.

    Az államfő úgy nyilatkozott, hogy nem mondhat többet ebben a kérdésben a végleges washingtoni döntés megszületéséig, csak annyit árult el, hogy a megbeszélés eredményével elégedett.

    Porosenko tájékoztatása szerint a tárgyaláson Mattisszal eszmét cseréltek ENSZ-békefenntartók küldéséről a Donyec-medencébe, amit Kijev régóta szorgalmaz. Erről szintén nem közölt további részleteket, azt sem, hogy Washington támogatja-e ezt az elképzelést.

    Az Ukrinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint Mattis biztosította Porosenkót afelől, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát , és kiáll területi egységének helyreállítása mellett.

    "Mi az Egyesült Államokban természetesen tisztában vagyunk azokkal a stratégiai kihívásokkal, amelyeket az (Ukrajnával szembeni) orosz agresszió teremt, és követeljük a nemzetközi normák betartását" - fogalmazott az amerikai tisztségviselő. Hozzátette: az Egyesült Államokban élénk eszmecsere folyik arról, hogy adjanak-e élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra sem ismeri el legitimnek a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését.

    Porosenko hozzáfűzte, hogy a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus egyaránt jelent kihívást Ukrajna és az Egyesült Államok számára.