Tanodát nyit Dunavarsányban a Cigány Írószövetség

    Budapest, 2017. március 31., péntek (MTI) - Tanodát és akadémiát nyit a tanulni vágyó gyermekek számára a Cigány Írószövetség Dunavarsányban szombaton - közölte az MTI-vel Ruva Farkas Pál író, szociológus, a 2008-ban alapított szervezet vezetője.
hirdetés
    A tanoda látogatása mindenki számára nyitott, ha úgy érzi, hogy egy olyan oktatásban, ismertterjesztésben akar részesülni, amely nem tankönyvekből, hanem - hasonlóan az ókori filozófusok iskoláihoz - beszélgetés, közös elmélkedés útján tanít - mondta Ruva Farkas Pál, aki a saját ingatlanján, saját forrásból építette fel a három helyiségből - zeneszobából, képzőművészeti szekcióból és egy nagyobb előadó szobából - álló épületrészt.

    A tanoda és akadémia előadói, tanárai képzőművészek, szociológusok, filozófusok, esztéták, újságírók és zenészek, valamint olyan "egyszerű emberek" lesznek, akik saját bölcsességükkel segíthetik a fiatalokat - fűzte hozzá.

    Ruva Farkas Pál kiemelte, a tanodában várnak mindenkit, akiben nincsenek előítéletek. Mint fogalmazott, jó lehetőség a tanoda azoknak is, akik kíváncsiak a lovári nyelvre.

    Hangsúlyozta: elsősorban jóságra és igazságra akarják tanítani a gyerekeket, meg szeretnék mutatni, hogy vannak még fiatalok, akik nem a kábítószerre, az okostelefonra fogékonyak, hanem a tudásra. A tudás viszont csak azok számára elérhető, akik kinyújtják érte a kezüket.

    Ruva Farkas Pál kitért arra is: április 8-án Dunavarsányban 15. alkalommal szervezik meg az országos cigány vers- és prózamondó versenyt.

    A rendezvény mellett az elmúlt másfél évtizedben felnőtt egy teljes generáció, az egykori 7-8 éves versmondók még most is eljárnak az évente megrendezett megmérettetésre - tette hozzá.