Tőzsde - Nagy veszteségben az európai tőzsdeindexek

    Budapest, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - A globális tőzsdei trendet követve nagy indexveszteséggel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
hirdetés
    Az ázsiai tőzsdék nagy, egy-másfél százalékos veszteséggel zártak hétfőn és mínuszban kezdték a kereskedést az európai, majd az amerikai értékpapírpiacok is.

    A főbb európai tőzsdék nyitáskori 0,6-0,7 százalékos vesztesége a kereskedés végére másfél-két százalékra nőtt. A nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a nagy euróövezeti vállalatok gyűjtőindexe, az EuroStoxx50 1,63 százalék, az európai FTSE Eurofirst 300 pedig 1,51 százalék veszteséget mutatott.

    A frankfurti DAX a nem hivatalos adatok szerint 2,16 százalék, a londoni FTSE-100 index 1,30 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,78 százalék veszteséggel fejezte be a kereskedést.

    A hétfői tőzsdei nap hangulatát a Deutsche Bank részvényének árfolyamvesztése, az olaj árának az emelkedése, illetve a közelgő amerikai elnökválasztás jegyében a republikánus és a demokrata jelölt első nyilvános vitáját megelőző várakozás határozta meg.

    A Deutsche Bank részvénye hétfőn rekordmélységbe zuhant, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a 14 milliárd dolláros amerikai bírság miatt a bank tőkeemelésre kényszerülhet, miközben a német kormány kizárta az állami támogatás lehetőségét.

    Az európai kereskedés végén a Deutsche Bank részvénye hét százalékot meghaladó veszteségben állt. A nagy árfolyamvesztés az egész pénzügyi szektort megterhelte és általában is jó okot szolgáltatott a múlt heti nyereségek lefölözésére, nyomás alá helyezve ezáltal a tőzsdeindexeket is.

    Az olaj ára emelkedett annak reményében, hogy az algíri Nemzetközi Energiai Fórum (IEF) háromnapos algíri tanácskozásának alkalmából az OPEC-országok, valamint Oroszország képviselői megállapodásra jutnak a kitermelés korlátozásáról.

    Az energiaipari részvények az olajár-emelkedés ellenére is a leggyengébben szereplő papírok sorát gyarapították hétfőn. A BP és a Shell is több mint egy százalékot veszített Londonban, csakúgy, mint az E.ON és az RWE Frankfurtban.

    Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj 3,16 százalékkal állt magasabban, hordónként 47,95 dolláron, a WTI nyersolaj pedig 3,33 százalékkal magasabban, 45,96 dolláron.

    Az euró 0,43 százalékkal 1,1275 dollárra erősödött.