Új főtitkárt választhatnak a párt élére a spanyol szocialisták októberben

    Madrid, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - Új főtitkárt választhatnak a párt élére a spanyol szocialisták; Pedro Sánchez jelenlegi pártvezető javaslatot tett arra, hogy október 23-án tartsanak tisztújítást, és december elején pártkongresszust az eredmény jóváhagyására. A politikus erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt, miután felvetését elfogadta a párt végrehajtó testülete.
hirdetés
    "Nyilvánvaló, hogy vannak vezetők, akik nem ugyanazt gondolják, amit én" - fogalmazott Pedro Sánchez, a párt ugyanis jó ideje megosztott abban a kérdésben, hogy segítsék-e a kormányalakításban a júliusi választásokon győztes konzervatív Néppártot (PP) vagy sem.

    Pedro Sánchez hangsúlyozta: ő amellett van, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kínáljon alternatívát a konzervatívokkal szemben, és próbáljon meg kormányt alakítani. (A szocialista politikus erre tavasszal már kísérletet tett, de belebukott, mert a parlament nem szavazta meg miniszterelnökké választását).

    Mint mondta, a nyilvánosság előtti viták kárt okoznak, ezért le kell azokat zárni, hogy a pártnak "egységes hangja legyen".

    A főtitkár bejelentette: ő maga is indul a posztért, mert nem mond le az alternatív baloldali kormányról, amelynek megalakításán, újraválasztása esetén munkálkodni fog. Elismerte, hogy ez nem lesz könnyű, mert a törvényben előírt határidők elég rövidek. (Ha október 31-ig nem lesz alakul meg az új kormány, a parlamentet fel kell oszlatni és ki kell írni az új parlamenti választásokat).

    Kérdésre válaszolva hozzátette: a tisztújításig nem kezd tárgyalásokat más pártokkal a baloldali kormányról.

    A főtitkár javaslatát jóvá kell hagynia a párt egy magasabb szintű testületének, a szövetségi bizottságnak is, amely szombaton ül össze.

    Pedro Sánchez bejelentését egy nappal azután tette, hogy Galíciában és Baszkföldön regionális választásokat tartottak, amelyen a szocialista párt rosszul szerepelt, az értékelések szerint története legrosszabb választási eredményét érte el mindkét autonóm közösségben. Galíciában nyolc, Baszkföldön hét mandátumot vesztettek a helyi parlamentekben.

    A sajtóban megjelent, a választásokat értékelő elemzések egybehangzóan állítják: a szocialisták és a konzervatívok küzdelméből most egyértelműen ez utóbbiak kerültek ki győztesen, mert megőrizték abszolút többségüket Galíciában, egy mandátumot sem veszítve, Baszkföldön pedig egy képviselői hellyel nyertek kevesebbet, mint négy éve. Míg a szocialisták az országos parlamenti választások után most helyben is tovább "süllyednek", Galíciában az En Marea (Dagályban) nevű baloldali formáció, a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) galíciai megfelelője is megelőzte őket.

    Pedro Sánchezt 2014-ben épp azzal az elvárással lett a PSOE főtitkára, hogy megújítsa a pártot, megállítsa a népszerűségvesztést és a szavazatok csökkenését.