OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

    Budapest, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - A jegybank ellenőrzéséről, a felnőttképzésről, a kvótareferendumról, az egészségügyről és a korrupcióról is szó volt az azonnali kérdések és válaszok órájában, hétfőn az Országgyűlésben.
hirdetés
    A Jobbik a jegybank ellenőrzéséről

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, hogy az utóbbi időszakban azt tapasztalják, a közpénzekkel összefüggő jegybanki filozófia "sajátos tündérmesét alakított ki". Ezek között említette, hogy a jegybank a bankszövetséget 30 millióval támogatta a pénzügyi ismeretek fejlesztése érdekében indított átfogó program keretében. Szerinte a devizahitelek átváltásából származó 100 milliárdos összeget "tapsolják el" a jegybank alapítványai által, s eközben a kormány hagyja, hogy sokszor annyi embert lakoltassanak ki, mint akár egy, akár három, akár öt éve - jegyezte meg, majd megismételte a kártérítési alap létrehozására vonatkozó javaslatukat. Mikor hat oda végre a kormány a jegybank tevékenységére? - kérdezte.

    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte: szerinte a devizahitelesek helyzetét megoldották, s ezer milliárdot takarítottak meg nekik a kormány döntésével. Írásban és szóban rendszeres lehetőség van arra, hogy a jegybank elszámoljon, a jegybank elnöke az Országgyűlésnek tartozik ezzel - tette hozzá. A számvevőszék felé is el kell számolnia, és a gazdasági bizottságban is rendszeresen feltehetik kérdéseiket - mutatott rá Varga Mihály.

    LMP: pénzmosás jelent jelenleg a felnőttképzés

    Ikotity István (LMP) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének közelmúltbeli felvetését idézte arról, hogy felnőttképzés nincs Magyarországon, csak pénzmosásról van szó ezen címszó alatt. Jó reggelt Parragh Lászlónak, az LMP évek óta erről beszél - fogalmazott. Rámutatott: az uniós átlagtól jóval elmarad a résztvevők aránya, és "lenyúlják" itt is az uniós forrásokat. Remélik, Parragh László valódi reformokat vár, és nem arról van szó, hogy erre a területre még nem terjesztette ki a befolyását. Megfogadják a szavait és tiszta viszonyokat teremtenek? - kérdezte.

    Varga Mihály úgy reagált, "így lesz a bolhából elefánt". Szerinte Parragh László nem pontosan ezt mondta a közgazdász vándorgyűlésen, hanem azt, hogy vannak olyan cégek, amelyek pénzmosásra használják a felnőttképzési támogatásokat. Felidézte, hogy 2013-ban fogadták el az új törvényt, mert jól látható volt, a hazai és uniós támogatások felhasználása szabályozatlan. Ezután vált lehetővé, hogy az állam saját intézményrendszerén keresztül próbáljon meg programokat szervezni. Ezzel a visszaélő magáncégeket próbálják kiszorítani. Közölte: folyamatosan monitorozzák a piacot, és ha ilyen jellegű visszaéléseket tapasztalnak, azonnal fellépnek.

    Fidesz: kiállnak a nők mellett a jogvédő szervezetek?

    Bartos Mónika (Fidesz) azt mondta, hogy a bevándorláshullám felelőtlen kezelése komoly feszültségeket okozott az EU-ban, a bevándorlókat fogadó, korábban békés országokban az elmúlt két évben jelentősen emelkedett a zaklatások és az erőszakos bűncselekmények száma.

    A kormánypárti politikus arról kérdezett, hogy kiállnak-e nők mellett a hazai és nemzetközi jogvédő szervezetek.

    Vízkelety Mariann, az igazságügyi tárca államtitkára úgy fogalmazott, hogy hazánkban a kormány intézkedései miatt nem történtek olyan brutális atrocitások, mint Nyugat-Európában. Az olyan jogvédő szervezetek, mint az Amnesty International vagy a Társaság a Szabadságjogokért az illegális bevándorlók érdekeit védik, de nem tesznek semmit annak érdekében, hogy a magyar és az európai nők jogai ne sérüljenek - mondta.

    MSZP: bezárják a szülész-nőgyógyászatot Marcaliban

    Harangozó Gábor (MSZP) arról beszélt, hogy miután a marcali kórházat integrálták a kaposvári kórházba, az intézményből sok orvos távozott, és hamarosan bezárják a szülész-nőgyógyászati osztályt is.

    Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta, hogy tavaly kevesebb mint háromszáz gyermek született Marcaliban. A szakmai kollégium ajánlása alapján viszont évi minimum ötszáz születés szükséges ahhoz, hogy az orvosoknak meglegyen a megfelelő rutinjuk a szülések levezetéséhez - emlékeztetett.

    A Jobbik a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-ről

    Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 25 évnyi működés után csődvédelembe menekül, ami miatt 1300 ember sorsa vált bizonytalanná. A képviselő azt kérdezte, mit tegyenek az alkalmazottak, akik az augusztusi bérüket sem kapták meg.

    Varga Mihály azt felelte, a bérgarancia-alapból támogatni fogják, hogy a dolgozók megkapják a nekik járó bért. Emellett megkeresték a dolgozókat, hogy ahol lehetséges, az érintett hat megyében munkalehetőséget kínáljanak számukra.

    KDNP: kiemelkedően jó a magyar dió

    Móring József Attila (KDNP) arról beszélt, hogy tavaly kiemelkedő volt a hazai diótermés. A kormány hogyan tudja segíteni a hazai gazdákat abban, hogy nőjön a termelés és bővüljön az export? - kérdezte.

    Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára azt felelte, hogy az ültetvénytelepítést támogató pályázat kerestében eddig mintegy 300 millió forintra érkezett igény, és várják a további kérelmeket is. A kertészeti munkagépek beszerzésére kiírt pályázat várhatóan októberben jelenik meg, miközben újra lehetőség lesz az agrár-környezetgazdálkodási támogatás elnyerésére is - tette hozzá.

    Az LMP a kutatási pályázatokról

    Hadházy Ákos (LMP) problémásnak nevezte, hogy egy rákkutatásra elnyert pályázat során a Szegedi Tudományegyetemen 37 millió forint anyag- és 141 millió forint személyi költséget számoltak el.

    Rétvári Bence azt felelte, hogy ha a képviselő visszaélésekre bukkan, akkor lehetősége van arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket.