Varga: a Gránit Bank gyorsan nőtt és biztató eredményeket ért el

    Budapest, 2017. március 31., péntek (MTI) - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a Gránit Bank bizonyította, hogy egy tisztán hazai pénzintézet innovatív stratégiával gyorsan növekedhet és biztató eredményeket érhet el, miközben a hitelezési aktivitás növelésével a kormány gazdaságpolitikai céljaihoz is hozzájárul.
hirdetés
    A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a bank pénteki közgyűléséről kiadott közleménye szerint a miniszter elmondta: a magyar kormány elkötelezett a gazdasági növekedést támogató stabil bankrendszer iránt, valamint kiemelten fontosnak tartja a banki hitelezés élénkítését, amelyet a hitelintézetek terheinek csökkentésével is támogat.

    A pénzintézet az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette: a Gránit Bank az előző évhez képest másfélszeresére növekvő, 228 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel és 240 millió forint adózás előtti eredménnyel eddigi legeredményesebb évét zárta 2016-ban.

    A közgyűlésen beszámoltak arról, hogy rekordmértékben, több mint 88 százalékkal bővült a hitelállomány, és 71 százalékkal nőtt az adózás előtti eredmény. Az elmúlt év végén a bank hitelállománya meghaladta a 100 milliárd forintot, amely közel kétszerese az előző év véginek. A hitelintézet betétállománya egy év alatt 55 százalékkal nőtt, és meghaladta a 176 milliárd forintot, az ügyfélszám jelentősen bővült, több mint 30 ezer ügyfélszámlát kezel a bank.

    Hegedüs Éva, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen elmondta: a Gránit Bank 228 milliárd forint fölötti mérlegfőösszege több mint harmincszoros bővülést, éves átlagban 70 százalékos növekedést jelent a bank 2010-es májusi indulása óta, ami nemzetközi mértékkel mérve is jelentős teljesítmény. A digitális üzleti modell alapján elsősorban elektronikus csatornákon szolgáltató hitelintézet már harmadik üzleti évét zárja nyereséggel, miután a 2010-es alapítását követően már a negyedik évben profittermelővé vált, lényegesen hamarabb, mint ami egy új induló bank esetében a nemzetközi benchmark alapján elvárható - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

    A bank közleménye szerint a kedvező eredmény elsősorban a kiváló minőségű portfóliónak (99,8 százalék feletti a problémamentes állomány) és a költséghatékony üzleti modellnek köszönhető. A Gránit Bank 1 százalékos eszközarányos költségmutatója (működési költség/mérlegfőösszeg) lényegesen kedvezőbb a bankrendszer 2,0 százalékos átlagánál.

    A Gránit Bank stratégiájának kulcseleme a vállalati és lakossági ügyfelek számára érthető, ugyanakkor magas színvonalú, innovatív és értékálló pénzügyi szolgáltatások nyújtása, a bank továbbra is az elektronikus csatornákon keresztüli kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt.

    A Gránit Bank közgyűlése elfogadta az igazgatóság 2016-ról szóló beszámolóját, üzleti jelentését, és döntött új részvények kibocsátásáról is. A kedvező eredmények alapján a Pannónia Nyugdíjpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár együttesen 1,12 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre.

    Közölték: a Gránit Bank munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP) indított, amelynek legfontosabb célja, hogy a munkavállalókat jobban motiválja a részvényesi érték növelésében. Az MRP szervezet közel 15 százalékos tulajdonosa lesz a Gránit Banknak. A tőkeemelések eredményeként a bank saját tőkéje 10,5 milliárdról 13 milliárd forintra emelkedik. Ezzel a hazai magánbefektetők tulajdoni részesedése tovább nőtt - olvasható a bank közleményében.

    A bank közgyűlésének döntései - a tőkeemelés és az MRP-ről szóló határozat - értelmében az állami tulajdon a korábbi 44,99 százalékról mintegy 36 százalékra csökkent.