A demokrácia és a jogállamiság erősítésére biztatta Romániát Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár

    Bukarest, 2018. június 19., kedd (MTI) - A demokrácia és a jogállamiság erősítésére biztatta Romániát kedden Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára, aki Klaus Iohannis román elnökkel folytatott kedden megbeszélést.
hirdetés
    A találkozóról a román elnöki hivatal számolt be közleményben. Wess Mitchell jelezte: Washingtonban

    figyelemmel kísérik a romániai fejleményeket. Kiemelte: az Egyesült Államok nagyra értékeli Iohannist, akit teljes mértékben támogat a demokrácia és a jogállamiság megerősítéséért folytatott tevékenységében.

    Az amerikai államtitkár fontosnak nevezte, hogy Románia kiszámítható, stabil és felelős szövetségese maradjon az Egyesült Államoknak, amely tiszteletben tartja a demokratikus értékeket és a jogállamiságot.

    Klaus Iohannis szorgalmazta, hogy a két ország hatékonyan és kreatívan erősítse a gazdasági együttműködést, ami beruházásokban és közös üzleti tervekben teljesedjen ki.

    Wess Mitchell szintén fontosnak nevezte az együttműködést az energiaszektorban, az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázvezeték megépítését, amelyen keresztül a Fekete-tengerből szállítanak gázt a tervek szerint Közép-Európába. Az államtitkár létfontosságúnak nevezte a vezeték megépítését Románia és a régió számára.

    Az amerikai államtitkár hétfőn is Bukarestben tárgyalt, ahol a jogi egyetemen mondott beszédében arra biztatta Bukarestet, folytassa a korrupcióellenes küzdelmet és méltatta az ezen a téren eddig elért eredményeket.