EP-választás: A Liga gyengülését, az Öt Csillag Mozgalom erősödését mutatják az EP-választások előtt utoljára közölt felmérések

    Róma, 2019. május 10., péntek (MTI) - A továbbra is a legnagyobb olaszországi pártnak számító Liga gyengülését és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) erősödését mutatják a május 26-i európai parlamenti (EP-) választások előtt Olaszországban utoljára közölt felmérések, amelyek pénteken jelentek meg.
hirdetés
    A Corriere della Sera napilapban közölt adatok szerint a Matteo Salvini vezette Liga 30,9 százalékos támogatottságot mutat. A jelenleg nagyobbik kormánypárt számára ez csökkentést jelent az április közepén mért 36,9 százalékhoz képest. A Liga azonban továbbra is a legnagyobb olasz pártnak számít, amely a tavaly márciusi olasz parlamenti választásokon elért 17,4 százalékhoz képest jelentősen erősödött.

    A Luigi Di Maio vezette másik kormánypárt M5S 24,9 százalékon áll, ami enyhe erősödésnek számít az áprilisi 22,3 százalékhoz képest. Az M5S a tavalyi választásokon 32,7 százalékot szerzett.

    Az olaszországi EP-választásokon a két római kormánypárt egymással versenyez. Május 26-én a Liga az utóbbi egy év alatt szerzett erejét akarja stabilizálni, az M5S pedig a kampány utolsó pillanatáig arra törekszik majd, hogy csökkentse a Ligától való lemaradását.

    A Corriere della Sera elemzése szerint Matteo Salvini és pártja az utóbbi hetekben a "túlzásba vitt" hangnem, a "túl direkt" politikai kommunikáció, valamint az egyre erőteljesebb jobbratolódás miatt veszített támogatottságából. Az M5S viszont határozottabb fellépésével, a Ligával való szembehelyezkedésével tudott erősödni.

    Az ellenzéki pártok között a balközép Demokrata Párt (PD) 20,5 százalékkal megközelítette az M5S-t. A PD tavaly márciusban 18,7 százalékkal teljesített.

    A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) 7,8 százalékot mutat, a tavalyi 14 százalékhoz képest. A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) 5,7 százalékkal szerepel a mostani előrejelzésekben, erősödve a tavaly kapott 4,3-hoz képest.

    A felmérések szerint az EP-választásokon szavazásra jogosult több mint 51 millió olasz 58 százaléka járul majd az urnákhoz, majdnem ugyanannyi mint 2014-ben.

    A La Repubblicában megjelent adatok is a Liga csökkenését mutatják, de a balközép napilap felmérései szerint a Matteo Salvini vezette párt 32,2 százalékon áll, és csak két pontot veszített az újságtól korábban mért valamivel több mint 34 százalékhoz képest. Az M5S 22,6 százalékot mutat, és gyengült a korábban mért 23,2 százalékhoz képest.

    Olaszországban az EP-választásokig nem közölnek újabb közvéleménykutatási eredményeket.

    Az EP-választás Olaszországban május 26-án lesz, reggel 7 órától este 23 óráig.