Jobbik: a bérfelzárkóztatás nem lehet pártpolitikai kérdés

    Budapest, 2019. január 30., szerda (MTI) - A Jobbik arra kéri a fideszes többségű önkormányzatokat, hogy maguk kezdeményezzék a kormánynál a bérfelzárkóztatást; szerintük ez nem lehet pártpolitikai kérdés, ugyanakkor azt látják, hogy nagyobb az esély a javaslat elfogadására, ha a kormánypártok oldaláról érkezik a kezdeményezés.
hirdetés
    Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón arról beszélt: a parlament őszi ülésszaka során már a szakbizottságban vita nélkül, pusztán pártpolitikai alapon leszavazta a javaslatot a kormánytöbbség.

    Ha a bérfelzárkóztatás kérdése jobbikos javaslatként nem megy át a parlamenten, akkor azt mondjuk: menjen át fideszes javaslatként - közölte, első lépésként az állami vállalatokat köteleznék arra, hogy azonos munkáért azonos bért fizessenek.

    Jelezte, nyilvánosságra fogják hozni, kik voksoltak az önkormányzatokban a javaslat ellen, mert azt gondolják, "ha egy képviselő most nemet mond a munkavállalókra, akkor ősszel a munkavállalók is nemet fognak mondani ezekre a képviselőkre".

    Statisztikai adatok alapján "már az Európai Unió második legszegényebb népe vagyunk", ugyanakkor hatalmasak a különbségek abban, mennyit fizetnek az országon egyes régióiban ugyanazon munkáért; az ellenzéki politikus által említett példa szerint Budapest és Borsod megye között akár 100 ezer forintos is lehet a havi eltérés.

    Hangsúlyozta: ha a leszakadó régiókban nem sikerül az országos átlaghoz közelíteni a béreket, "ezek az országrészek menthetetlenül el fognak szegényedni, el fognak öregedni, el fognak néptelenedni".

    A Sneider Tamás esküvői videójával kapcsolatos kérdésre Jakab Péter hangsúlyozta: egy magánrendezvényen történteket szivárogtatták ki, feltéve a kérdést, hogy viselnie kell-e egy közszereplőnek a felelősséget, ha házastársa félreérthető mozdulatot tesz.

    A pártelnök napokban nyilvánosságra került hangfelvételére vonatkozó kérdésre annak a véleményének adott hangot, nem szó szerint, hanem jelképesen értelmezendő kijelentést idéznek a Jobbik elnökétől.