OBH: újabb bírósági vezetők álltak ki Handó Tünde mellett

    Budapest, 2019. május 10., péntek (MTI) - Újabb bírósági vezetők álltak ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke mellett - tudatta az OBH pénteken közleményben a honlapján.
hirdetés
    A "Szegedi Törvényszék vezetői" által jegyzett dokumentum szerint megalapozatlan az Országos Bírói Tanács (OBT) határozata, mellyel kezdeményezte OBH elnökének felmentését.

    A dokumentum felidézi, hogy a törvényben előírt 15 helyett jelenleg 11 fővel működő OBT legutóbbi ülésén meghozott határozatával kezdeményezi Handó Tünde felmentését. A Szegedi Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok vezetői szerint azonban az OBT működése nem törvényes, miután létszáma és összetétele nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a törvényszék vezetői elhatárolódnak az OBT tevékenységétől és az OBH-elnök felmentésének kezdeményezésétől.

    Nem megalapozott az OBT-nek az a határozata, amellyel az Országgyűléshez kíván fordulni az OBH elnökének működése kapcsán - olvasható a dokumentumban.

    Csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, továbbá a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő bírósági vezetők tudatták: megdöbbenéssel értesültek az OBT szerdai ülésének határozatáról, amellyel az OBH-elnök elmozdításának kezdeményezéséről határozott. "Az OBT döntése ellen leghatározottabban tiltakozunk, és valamennyien elhatárolódunk attól" - szögezték le.