OGY - Krónika 5. rész (napirendelőtt - miniszterelnöki viszonválasz)

    Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - A miniszterelnök viszonválaszában arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé. A DK azt kérdezte, hazaáruló-e az, aki nem ért egyet a kormánnyal, a Párbeszéd pedig arra szólított fel, hogy ismerjék el munkaviszonyként az otthonápolást.
hirdetés
    Orbán: az ellenzék nemzeti ügyekben álljon a nemzet mellé!

    Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában hétfőn a parlamentben arra kérte az ellenzéki pártok képviselőit, hogy "nemzeti ügyekben álljanak a nemzet mellé", és sose szavazzanak Magyarország ellen.

    Mint - a napirend előtti felszólalását kommentáló frakciómegszólalások utáni viszonválaszában - elmondta, öt hónappal ezelőtt a parlamenti választáson a magyar nép úgy döntött, hogy "önök akkorák, mi pedig ekkorák", eldöntötte, kinek mennyi bizalmat ad, és kifejezte azon szándékát, hogy a kormány folytassa a család-, gazdaság- és nemzetpolitikáját, illetve a migrációval szembeni fellépését.

    Annyit talán fontoljanak meg, hogy ha nem akarnak bent ragadni a múltban, és mindig ugyanabban a mókuskerékben száguldozni, akkor talán kövessék az embereket; az sokat segít - javasolta az ellenzéknek a miniszterelnök, aki szerint így a magyar emberek élete szempontjából valóban fontos kérdések is napirendre kerülhetnek a törvényhozásban.

    Egy dolog a kritika és egy másik dolog szembefordulni a hazánkkal - jelentette ki a miniszterelnök, akiben, mint mondta, megerősödött az a korábbi gyanúja, "hogy az fertőzi a magyar politikát, hogy vannak itt emberek és pártok, akik egész egyszerűen jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat".

    Ez baj, mert ezt a határvonalat nem szabadna átlépni, tette hozzá Orbán Viktor.

    A határvédelemről kibontakozó uniós vita kapcsán arról beszélt: valós veszély, hogy a megerősítés kapcsán saját schengeni külső határát megvédeni képes országtól jogot akarnak elvenni.

    Ennek szavai szerint az az oka, hogy "azt akarják, hogy átadjuk a kapukulcsot", mert nem az a cél, hogy megvédjük a határt, hanem hogy beengedjük, akiket Brüsszel szeretne.

    Majd mi tudjuk, hogy kit kell és kit nem kell beengedni - fogalmazott, azt érthetőnek nevezve, hogy a olyan államoknak ad a közösség segítséget, amely nem képes határai védelmére.

    Orbán Viktor szerint az ellenzéki politikusok folyamatosan úgy beszélnek a külföldön dolgozó magyarokról, mintha valami rossz dolgot tennének, holott az uniós csatlakozási tárgyalások során az egyik legfontosabb feladat éppen az volt, hogy elérjék, minél kevesebb akadály álljon a Nyugaton dolgozni akarók előtt.

    DK: megvetjük, amit a kormányoldal csinál

    Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője arra emlékeztetett: 2003-ban a mai kormányfő, akkor ellenzéki pártvezető kezdeményezte, hogy elítéljék a magyar kormányt a kereszténydemokrata internacionálé ülésén. Hozzátette: ez az ellenzéki pártvezető, akkor azt mondta, hogy ez nem hazaárulás, mert minden emberi jogi ügy nemzetközi ügy. Feltette a kérdést: kinek van igaza, a 2003-as ellenzéki vezetőnek, vagy most annak, aki azt mondja, hogy egy ilyen cselekedet, az végső soron hazaárulás?

    Régi politikai bon mot-nak nevezte, azt a kijelentést, hogy az ellenzék jobban utálja a kormányt, mint amennyire szereti a hazáját. Szerinte ez nem így van, ez nem szeretet vagy utálat kérdése. "Mi megvetjük, amit most önök csinálnak, ebben nincsen érzelem, nem értünk vele egyet" - jegyezte meg. Feltette a kérdést: hazaáruló lenne, ha nem ért egyet a kormánnyal? Hangsúlyozta: a DK egy erős Európát akar, a kormány pedig egy laza Európát, de ez egy normális vita kellene, hogy legyen. Kiemelte: senki nem akarja elvenni a magyar határvédelem jogát.

    Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt mondta: egy bevándorláspárti politikus szólalt meg, és az is kiderült, hogy ő akar az ellenzék vezére lenne 2019. májusi EP-választáson. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc kiáll európai bürokraták mellett, akik Magyarországtól jogokat akarnak elvonni.

    Szerinte ezzel szemben a magyarok nem kérnek ebből a politikából és a magyar kormány bevándorlás-ellenes politikáját fogják támogatni.

    Párbeszéd: Romániában is munkaviszonyként ismerik el az otthonápolást

    Tordai Bence (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonápolást Romániában is munkaviszonyként ismerik el és havi 130 ezer forintnyi fizetéssel honorolják. Eközben Magyarországon legfeljebb 53 ezer forinttal "alázzák meg" az érintett családokat - tette hozzá. Egy politikai rendszer erkölcsi minőségét az mutatja meg, ahogy a legkiszolgáltatottabb tagjaival bánik - hangsúlyozta a politikus. A kormány nem, hogy az út szélén hagyja honfitársaink tömegeit, "de az árokba is rúgják őket" - fogalmazott.

    A gazdasági növekedés jótéteményei a felső egy százaléknak jutnak - jelentette ki a képviselő. 2010. óta nem emelték a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, a közalkalmazottak bérét - mondta. A kormány a nagyvállalatoknak, az offshore cégeknek és a bankoknak kedvez - közölte Tordai Bence.

    A válaszadó Rétvári Bence azt felelte, hogy ha volt olyan kormányzat, amelyik minden pénzügyi és politikai hatalmassággal szembe mert szállni, akkor az a Fidesz-KDNP kormány volt. Az Emmi államtitkára azt mondta, hogy a kormány radikálisan, 73 ezerről 138 ezer forintra emelte a minimálbért és megduplázta a szakképzett minimálbért. Ettől nem dőltek be a cégek, de a multinacionális vállalatok elkezdtek rendes bért fizetni, ami magával hozta a többi bér emelkedését - emelte ki. Elindították a béremelést a pedagógusoknál, aztán folytatták az ápolóknál és orvosoknál, a rendvédelmi dolgozóknál, a járási hivatalok dolgozóinál és a kulturális intézmények alkalmazottainál, miközben bevezették a családi adózást - hangsúlyozta.