OGY - Krónika 6. rész (napirend előtt)

    Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - A napirend előtti felszólalások során a KDNP a migráció megállításáról, az LMP a fenntarthatósági problémákról beszélt hétfőn a parlamentben. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy Moszkvából irányítják a valódi összeesküvést, míg a Jobbik azt kérte: biztonsági kérdésekben érjen véget a pártpolitikai csatározás.
hirdetés
    KDNP: a migráció ellen helyben nyújtott segítséggel kell fellépni

    Juhász Hajnalka (KDNP) azt mondta, hogy a kormány elsőként ismerte fel az Európát fenyegető migráció veszélyét. Az EP részéről azonban csak olyan javaslatok vetődtek fel, mint a kötelező betelepítési kvóta, ami a magyar kabinet számára elfogadhatatlan lenne - tette hozzá. A kormány ehelyett a helyben történő segítségnyújtás politikáját folytatja, vagyis a "segítséget visszük oda és nem a bajt hozzuk ide", ami a leghitelesebb válasz az ügyben - emelte ki. Hangsúlyozta, elsőként emelték állami szintre az üldözött keresztények megsegítésének ügyét.

    A migrációs válság kezelésének fontos eszközei azok a programok, amelyekkel olyan életfeltételeket lehet teremteni a kibocsátó országokban, hogy az ott élőknek ne kelljen elhagyniuk a hazájukat - összegezte.

    Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is egyetértett azzal, hogy "a segítséget kell odavinni és nem a bajt kell idehozni". Ennek során a helyben maradás és a hazatérés lehetőségét próbálják biztosítani a válságövezetekben élők számára - mondta. Hozzátette, különösen figyelnek az üldözött keresztény közösségekre.

    Az üldözött keresztény közösségeknek nyújtott támogatások összesen 35 ezer főt érintettek, 8700 család visszatéréséhez illetve helyben maradásához tudtak segítséget nyújtani - hangsúlyozta.

    LMP: a kormánynak nincs terve a legnagyobb kihívások megoldására

    Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy a kormánynak nem hogy hosszabb távra, de még a következő négy évre sincs olyan terve, ami összegezné a legnagyobb társadalmi, gazdasági és környezetpolitikai kihívásokat illetve ismertetnék az ezekre adandó válaszokat.

    Nem fenntartható az az ország, amit közel félmillió ember hagy el - hangsúlyozta a képviselő. Az emberek távozásában a kormány külföldi nagyvállalatokra építő politikájának is szerepe van, ugyanis éveken keresztül tudatosan alacsonyan tartották a hazai béreket - jelentette ki.

    A magyar gazdasági növekedés labilis lábakon áll, a magyar háztartások harmada pedig a létminimum alatt él - szögezte le a politikus. Ha tovább folytatódik a társadalom szétszakadása, akkor annak hosszú távon mindenki a vesztese lesz - tette hozzá.

    A kabinet tovább folytatja az oktatási rendszer szétverését, miközben romlik az egészségügy helyzete is - jelentette ki, hangsúlyozva: ideje szembenézni a ténnyel, hogy Magyarország fenntarthatatlan pályán halad.

    Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a képviselő által elmondottaknak nincs közük a valósághoz. A külföldön munkát vállalók száma csökkent, a magyar kormány pedig nem a multinacionális vállaltokra épít, ehelyett a kis- és közepes vállalkozások támogatására fekteti a hangsúlyt - fogalmazott.

    A képviselő tévedett, amikor számon kérte a béremelést és a foglalkoztatást - folytatta az államtitkár. 2010 óta közel negyven százalékkal nőttek a reálbérek, a minimálbér és a garantált bérminimum közel a duplájára emelkedett - hívta fel a figyelmet. Mintegy 800 ezerrel több ember dolgozik ma, mint nyolc évvel ezelőtt - tette hozzá. A munkanélküliség a 12 százalékot közelítő szintről négy százalék alá csökkent, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban - hangsúlyozta.

    MSZP: nem Brüsszelből, hanem Moszkvából irányítják a valódi összeesküvést

    Harangozó Tamás (MSZP) szerint az "összeesküvők valóban Európát akarják gyengíteni, de a valódi összeesküvést nem Brüsszelből, hanem Moszkvából irányítják és az összeesküvők legfőbb képviselője éppen Orbán Viktor és szélsőjobboldali párttársai".

    Mint mondta, az Európai Unió a világ vezető gazdasági és katonai hatalma lehet, ha összekapaszkodik és képes a jövőjét maga irányítani. "Ezt a folyamatot igyekszik megállítani, szétverni és szétzilálni nyugatról a Brexit, keletről Orbán Viktor és Kaczynski, délről az új olasz csillag", hangját adva reményének, hogy Európa felébred és megállítja ezt a folyamatot.

    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta: jobb a gazdaság állapota, mint a szocialisták kormányzása idején.

    A demokráciát érő kifogásokra reagálva megjegyezte: az MSZP a "szemkilövető Gyurcsánnyal" tüntetett együtt a hétvégén.

    A Sargentini-jelentést Magyarországot támadó, szégyenteljes jelentésnek, ideológiai jellegű koncepciós vádiratnak, dilettáns fecninek nevezte Dömötör Csaba.

    Jobbik: biztonsági kérdésekben érjen véget a pártpolitikai csatározás!

    Mirkóczki Ádám (Hobbik) azt a kérdést tette fel napirend előtti felszólalásában a szexuális cselekmény gyanújával elfogott afgán férfira utalva, hogy "hány udvariasan kopogtató Ahmad tartózkodik ma Magyarországon?" A képviselő a pártpolitikai megszólalások helyett tényeken alapuló vitát szorgalmazott a biztonság kérdésében.

    Mirkóczki Ádám szerint a közelmúltban megjelent sajtóhírek miatt felül kellene vizsgálni az ilyen módon Magyarországra érkezettek biztonsági kockázatelemzését, de azt is szorgalmazta, hogy mihamarabb állítsák vissza az önálló határőrséget.

    Utóbbi felvetéssel kapcsolatban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy lenézik és elvitatják a határon szolgáló rendőrök és katonák erőfeszítéseit.

    Szerinte a Jobbik "megpróbál olyan párt képében tetszelegni, amelyeik aggódik a bevándorlás miatt", holott a nemzeti pártból a baloldali kórus tagjává vált, nem lépve fel a Sargentini-jelentés ellen.