OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

    Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - Hétfőn délután az azonnali kérdésekkel folytatódott a parlament munkája. Az LMP Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte.
hirdetés
    LMP: milyen érzés sakkfigurának lenni?

    Demeter Márta (LMP) azt mondta, hogy a kormányfő "nyakig belekeveredett" az Európai Néppárt belső küzdelmeibe és az uniós intézmények körül zajló pozícióharcokba. Azokról az uniós eseményekről, ahol a magyarokat kellene képviselnie azonban rendszeresen távol marad, "csak kívülről zsűrizik és kiabál" - fogalmazott a képviselő. A politikai színpadon viszont új szereplők jelentek meg, akik most a magyar miniszterelnököt használják fel saját uniós és belpolitikai játékaikhoz - jelentette ki.

    Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormány uniós szinten sem tesz mást, csak a multik érdekeit szolgálja. Új politikára van szükség az EU-ban, hogy a közép-európai érdekek legalább olyan súllyal jelenjenek meg, mint az alapító tagállamoké - szögezte le.

    Milyen érzés sakkfigurának lenni mások játszmáiban? - kérdezte Demeter Márta.

    Orbán Viktor válaszként azt mondta, hogy például a király is egy sakkfigura, bár látja, hogy a képviselő nem erre gondol. "Mondhattam volna, azt is, ha jó kérdést kapok, hogy királyi érzés, de így nem tudok így válaszolni" - közölte.

    A kormányfő megjegyezte, ha a képviselő egy kis figyelmet szentelt volna neki, akkor észrevehette volna, hogy magától utazott el az éppen uniós elnökséget adó bolgárokhoz Szófiába, és vitt egy javaslatot arról, hogy hogyan kell a határokat megvédeni. A javaslat arról szól, hogy hogyan kell egyszerre elkerülni a kvótát és önkéntes alapon segíteni azoknak, akik nem képesek megvédeni a határaikat - tette hozzá.

    Mit kellene még tennem, hogy ön méltányolja a munkámat? - kérdezte.

    Demeter Márta azt felelte, a miniszterelnök semmilyen érdemi lépést és semmilyen érdemi kezdeményezést nem tett. A kormányfő több csúcstalálkozón, többek között az úgynevezett mini csúcson sem vett részt - hangsúlyozta.

    Orbán Viktor viszontválaszában hangsúlyozta, hogy a mini csúcsra a bevándorláspárti miniszterelnököket hívták meg. Hozzátette, Strasbourgban egy hasonló kérdést kapott, amikor megkérdezték tőle, miért nem volt ott a Pride-on. "Ugyanazt kellett volna válaszolnom ott, mint itt Önöknek. Mit kerestem volna én ott?" - fogalmazott. Mit keresett volna a magyar miniszterelnök a bevándorláspárti kormányfők mini csúcsán? - tette hozzá.

    Párbeszéd: mikor emelik az otthoni ápolási díjat?

    Burány Sándor (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy 45 ezer ember ápolja otthon hozzátartozóit, és ezért legfeljebb havi 52 ezer forintot kaphatnak. A civilek több mint négy éve kérik a kormányt, hogy változtassanak a jogszabályokon. Ehhez néhány milliárd forintra lenne szükség, ami kevesebb, mint egy stadion ára - mutatott rá.

    Mikor nyújtják be a szükséges törvényjavaslatokat és a parlament azokat mikor kívánja elfogadni? - kérdezte.

    Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a 2010-es kormányváltást követően emelték az ápolási díjakat és új kategóriát is bevezettek kiemelt összegű ápolási díj néven. Felhívta a figyelmet, hogy aki húsz éven át saját otthonában ápolta hozzátartozóját, az ötvenezer forintos nyugdíj-kiegészítést kap.

    Fidesz: elkerülhető a bevándorlási különadó?

    Barcza Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy ha egy, a bevándorlást segítő szervezetnek anyagi segítséget nyújtó szervezett nem fizeti ki a bevándorlási különadót, akkor a támogatott szervezet válik az adó alanyává. Az adó igazságos, mert az ország több száz milliárdot költött határvédelemre - jelentette ki.

    A politikus felháborítónak nevezte, hogy a Migration Aid nevű szervezet párttá akar alakulni, mert ki akarja kerülni az adókötelezettségét.

    Hogyan lehet elérni, hogy ezek a szervezetek ne tudják megkerülni az adófizetést? - kérdezte.

    Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a jogszabály a migráció elleni harc egyik fontos része. A törvény szankciókat is tartalmaz, a különadó megfizetése alól nem lehet kibújni - szögezte le.

    Jobbik: Semjén magánemberként fogad el milliós ajándékokat

    Szilágyi György (Jobbik) arról beszélt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes magánemberként fogad el ajándékba többmilliós vadászatokat. Ezeket olyan emberek adják, akik később több tíz- vagy százmilliós támogatásokat kapnak a vállalkozásaikhoz - tette hozzá. Semjén Zsolt szerint a vadászatokon ő nem politikus, hanem magánember, ezért be sem vallja, hogy mennyi pénzért kapta ezeket az ajándékokat - hangsúlyozta Szilágyi György.

    Nem érzi úgy, hogy egy miniszterelnök-helyettes számára morálisan vállalhatatlan, hogy ilyen többmilliós ajándékokat fogadjon el és ezekről ne szóljon a közvéleménynek? - kérdezte.

    Semjén Zsolt azt felelte, hogy a képviselő "valamilyen rejtélyes okból kifolyólag betegesen érdeklődik az én magánéletem iránt". Hozzátette, maguk a svédek nyilatkoztak arról, hogy az ottani vadászatán minden szabályosan történt. Azt cáfolva, hogy a vadászatokat ajándékozók később cserébe állami támogatáshoz jutottak volna, leszögezte: "soha senkinek nem intéztem semmit ilyen vonatkozásban".

    Azt mondta, hogy azt őt az ügyészségnél, az adóhatóságnál és a mentelmi bizottságnál is feljelentő Szilágyi Györgynek már papírja is van arról, hogy hazudott.