Április 30-án választ új főtitkárt az olasz Demokrata Párt

    Róma, 2017. február 24., péntek (MTI) - Április 30-ra tűzte ki a római balközép kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (PD) az új főtitkár megválasztásának dátumát a párt vezetősége pénteken.
hirdetés
    A tisztségért a vasárnap lemondott volt főtitkár Matteo Renzi is indul. Eddig három vetélytárs jelentkezett: a PD két politikusa, Andrea Orlando igazságügy miniszter és Michele Emiliano a dél-olaszországi Puglia tartomány elnöke, valamint Carlotta Salerno a PD-vel szövetséges Mérsékeltek képviselője.

    További jelöltek március 6-ig jelentkezhetnek.

    A párt szabályzata szerint a PD új főtitkárát a magukat a párt választóinak vallók választják meg. Április 30-án a PD-irodáiban szavazhatnak az egyik jelöltre.

    Esetleges döntetlen esetén május 7-én tartanak második fordulót, ha erre nincsen szükség, országos pártértekezletet tartanak a PD főtitkár megválasztásának bejelentésével.

    A párt új főtitkára egyben miniszterelnök-jelölt is lesz.

    Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje Twitteren ravasznak nevezte az április 30-i dátum kiválasztását, mivel így szerinte a PD elkerüli, hogy júniusban esetleges előrehozott választások legyenek, szeptemberre viszont a PD már készen állhat a parlamenti választásokra. Matteo Renzi nem titkolt terve ugyanis, hogy ismét megszerezze a PD vezetését, majd ősz elején az előrehozott választásokat is megnyerje.