Deli Andor: növelni kell a nyugat-balkáni országoknak járó előcsatlakozási alapokat

    Brüsszel/Strasbourg, 2017. október 24., kedd (MTI) - Amennyiben meg akarjuk őrizni a nyugat-balkáni országok és polgárai elkötelezettségét az európai integrációs folyamatok iránt, akkor határozott és következetes politikai üzentekre és az előcsatlakozási alapok jelentős növelésére van szükség - hangsúlyozta Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-hez ejuttatott közleményében kedden.
hirdetés
    A képviselő tájékoztatása szerint Johannes Hahn európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztossal folytatott strasbourgi megbeszélésén elmondta, az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA) által nyújtott támogatás alacsony szintje nem teszi lehetővé a gyors és hatékony felzárkóztatást, az Európai Unió elvárásai az intézményi és gazdasági reformok iránt ugyanakkor egyre csak szaporodnak. A 2020 utáni pénzügyi keretből több pénzt kell biztosítani a tagjelölt országoknak a strukturális és fejlesztési alapok mintájára - jelentette ki.

    Szerbia és Montenegró sikeres csatlakozására vonatkozó bizottsági stratégia kapcsán azt szükséges aláhúzni, hogy a csatlakozási tárgyalás egy olyan folyamat, aminek következtében elérhető a teljes jogú tagság, és amelynek köszönthetően érezhető változások következnek be a gazdasági- és a közéletben, valamint a polgárok mindennapjaiban is - hangsúlyozta a néppárti politikus.