Illegális bevándorlás - Nyolcvanöt határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

    Szeged, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Nyolcvanöt határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.
hirdetés
    A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken kettő, szombaton 43, vasárnap 30 migránst tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Más határszakaszokon, illetve az ország egyéb területén tíz határsértőt fogtak el, embercsempészet miatt egy gyanúsított ellen indult eljárás a hétvégén.

    A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

    Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 232 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten - november 28-tól december 4-ig - ez a szám 303 volt. Más külső határszakaszon és az ország belső részén a héten 79 határsértőt fogtak el - derül ki a rendőrségi összesítésből.