Jóváhagyta a jövő évi költségvetést a cseh parlament alsóháza

    Prága, 2017. december 19., kedd (MTI) - Jövőre 50 milliárd koronás (609 milliárd forint) hiánnyal fog gazdálkodni a cseh állam, ez 10 milliárd koronával kevesebb mint az idei évben. A jövő évi költségvetést kedden este fogadta el a cseh képviselőház.
hirdetés
    A parlamenti felsőház, a szenátus költségvetési ügyben nem illetékes.

    A költségvetés bevételi oldala 1314,5 milliárd koronát tesz ki (több mint 16 ezer milliárd forint), míg a kiadások 1364,5 milliárd koronára rúgnak. Az elfogadott költségvetés az államfő aláírása után lép érvénybe. Milos Zeman közölte, hogy a dokumentumot haladéktalanul aláírja.

    A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor 140-en támogatták a még a volt Bohuslav Sobotka-kormány által kidolgozott javaslatot, alapvetően az ANO mozgalom, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, tehát a volt koalíció képviselői, illetve a kommunisták és az SPD-mozgalom képviselői.

    A jobboldali pártok, elsősorban a Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt, bírálták a költségvetés tervezetét. Leginkább azt kifogásolták, hogy jövőre 50 milliárd koronás hiány van betervezve, holott a gazdasági növekedés jelentős.

    A költségvetés a jövő évben 3,1 GDP növekedéssel számol, míg 2016-ban ez a növekedés 2,4 százalék volt. Az adóbevételeket 722 milliárd koronára (mintegy 8800 milliárd forint) tervezték, ami 35 milliárddal több, mint 2017-ben.