Kaczynski javasolta a lengyel parlamenti ellenzék jogköreinek megerősítését

    Varsó, 2016. december 21., szerda (MTI) - Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerdai sajtóértekezletén javaslatot tett az ellenzék jogköreinek megerősítésére, de a belpolitikai konfliktus rendezésének előfeltételeként nevezte meg az ellenzék parlamenti bojkottjának beszüntetését.
hirdetés
    A PiS elnöke Beata Szydlo kormányfővel, Marek Kuchcinskivel, a szejm (alsóház) és Stanislaw Karczewskivel, a szenátus (felsőház) elnökével, továbbá Ryszard Terleckivel, a szejm elnökhelyettesével tartott közös sajtótájékoztatót, melyen a múlt péntek óta fennálló lengyelországi belpolitikai konfliktusról nyilvánítottak véleményt.

    "Azért vagyunk itt, hogy a társadalommal és az ellenzékkel közöljük: kezet nyújtunk, és reméljük, hogy ezt nem utasítják el" - mondta Kaczynski.

    Közölte, hogy a kormánypárt készen áll olyan intézkedések meghozatalára, melyek az ellenzéknek "bizonyos kiváltságokat" biztosítanának. Ennek keretében a szejm minden ötödik ülésének napirendjét "az ellenzék elnöke" határozná meg - fejtette ki. Hangsúlyozta egyúttal: az ellenzék nem béníthatja meg a parlament munkáját, a konfliktus rendezésének előfeltétele a normális parlamenti munkához való visszatérés.

    Elmondta: a demokráciában a vita elkerülhetetlen, és a jelenlegi lengyelországi reformok "valóban messzemenőek". "Mi nélkülözhetetlennek tartjuk ezeket, ellenzőinknek viszont más a véleményük" - mondta. "Ha mégoly mélyek a nézeteltérések, mindent a jog tiszteletben tartásával kell intézni" - jelentette ki.

    Úgy értékelte, hogy a kormányzók "nagyon visszafogottan" reagáltak az ellenzék által múlt péntek óta folytatott parlamenti ellenzéki bojkottra. Hangsúlyozta viszont, hogy tiszteletben kell tartani a parlamenti házszabályt, s hogy a tiltakozókra is vonatkoznak a büntetőjogi előírások. Ebben az összefüggésben az egyes PiS-képviselőket péntek este és szombaton ért támadásokra, személyes szabadságuk korlátozására utalt.

    A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) nevében Kaczynski nyilatkozatát Ewa Kopacz volt kormányfő úgy kommentálta, hogy "már nem egyszer hallott ilyen ígéreteket", melyeket azonban "az élet mindig felülír". Közölte, hogy a PO várhatólag a karácsonyt is a szejmben tölti. "Kaczynski úgy döntött, hogy egy lépést sem hátrál. Nem vontak vissza semmit, mi pedig következetesek kell legyünk" - jelentette ki egy kérdésre válaszolva.

    Ryszard Petru, az ellenzéki Modern (Nowoczesna) párt elnöke elmondta: amennyiben a PiS elnöke "kinyújtja kezét", ő elvárja, hogy még szerdán kettejük találkozására sor kerüljön. Kifogásolta, hogy Kaczynski büntetőjogi felelősséget is említett a PiS-képviselőket ért támadások miatt. "Kezet nyújt, de egyúttal börtönnel fenyeget" - állapította meg az ellenzéki politikus.

    A PiS és az ellenzéki tömörülések képviselőinek találkozását az ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) is sürgette. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz pártelnök szerint Kaczynski nyilatkozatában nem hangzott el semmilyen konkrét javaslat.

    A szejmben péntek óta ülősztrájkot folytatnak az ellenzéki képviselők, akik egyik társuknak - magatartása miatt - az ülésteremből történt kitiltása és a szejm elnökségének a parlamenti közvetítéseket korlátozó - azóta felfüggesztett - tervei ellen tiltakoznak. A hét végén támogatásukra országszerte rokonszenvtüntetéseket tartottak. Varsóban viszont a kormányt támogató demonstrációk is voltak.