Kreml: Moszkvának nincs köze a montenegrói puccskísérlethez

    Moszkva, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn kategorikusan elutasította annak lehetőségét, hogy Moszkvának köze lenne a montenegrói puccskísérlethez.
hirdetés
    "Kategorikusan tagadjuk a hivatalos részvétel lehetőségét bármiféle törvényellenes lépések bármilyen megszervezésének kísérletében" - jelentette ki Moszkvában Peszkov.

    Szavai szerint Podgorica hivatalosan nem fordult az ügyben Moszkvához. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy a titkosszolgálatok vonalán történt-e kapcsolatfelvétel.

    A Kreml szóvivője Milivoje Katnic montenegrói főügyész vasárnapi kijelentésére reagált, amely szerint orosz nacionalisták álltak a múlt hónapban, a választások napján Montenegróban megkísérelt puccs mögött. A főügyész elmondta, nincs tudomása arról, hogy az orosz államnak köze lenne a puccskísérlethez, arra viszont vannak bizonyítékok, hogy orosz nacionalisták szervezték a csoportot.

    A főügyész közölte, hogy a nyomozásból kiderült: az orosz nacionalisták bűnszervezetet hoztak létre Montenegróban, céljuk pedig az volt, hogy október 16-án, a parlamenti választás napján betörjenek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra. A főügyész nem nevezte meg, hogy pontosan mely pártokra gondol az ellenzéki tömörülések közül.

    A montenegrói választásokon a Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezte meg a legtöbb szavazatot, ugyanakkor egyedül nem tud kormányt alakítani.