OGY - Krónika 6. rész (CETA)

    Budapest, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - A Fidesz még nem alakította ki végleges álláspontját a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ügyében, az MSZP vezérszónoka pedig úgy nyilatkozott a keddi parlamenti vitában, hogy ha lesz kormányálláspont, majd ahhoz viszonyulnak. A Jobbik és az LMP viszont azt kérte, Magyarország ne írja alá a megállapodást.
hirdetés
    A Fidesz még nem alakította ki végleges álláspontját

    A vezérszónoki felszólalások során Kósa Lajos (Fidesz) azt mondta, hogy a kormány a parlament határozatát figyelembe véve szeretné a magyar álláspontot képviselni a szabadkereskedelmi egyezmény ügyében. A Fidesz-frakció egyelőre nem alakította ki végleges álláspontját a szabadkereskedelmi egyezmény aláírásának ügyében, ezt várhatóan majd a végső szavazás előtt teszi meg - tette hozzá.

    A kérdés megítélésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a szempontot, hogy ez a megállapodás kapcsolatban áll az EU és az Egyesült államok közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP), mert amelyik előbb hatályba lép, az határozza meg a másik kereteit. Véleménye szerint a magyar érdekek szempontjából az a kedvezőbb, ha a CETA az iránymutató a TTIP számára.

    Azt is figyelembe kell venni, hogy az EU gazdasági vezető térségei milyen álláspontot képviselnek, mert kockázatos, ha Magyarország akasztja meg az unió közép- és hosszú távú kereskedelempolitikai elképzeléseit - hangsúlyozta.

    A Fidesz másik vezérszónoka, Németh Zsolt kiemelte, hogy a vita egyelőre az aláírási felhatalmazásáról és nem a ratifikációról szól. A parlament vállalja-e annak a kockázatát, hogy meghiúsítja a megállapodást? - tette fel a kérdést, miközben kiemelte, hogy a ratifikáció körülbelül három-négy évet vesz majd igénybe, és a folyamat mind a 27 tagállamot érinti. A politikus meggyőződése szerint nem vállalható az aláírás elutasításának kockázata.

    Magyarországnak érdeke a szabadkereskedelem sikere, mert jövedelmét jelentős mértékben a külkereskedelmén keresztül realizálja - nyomatékosította.

    Az MSZP-nek kérdései vannak a megállapodásról

    Szakács László, az MSZP vezérszónoka furcsának nevezte a javaslat műfaját, mivel az előterjesztés egyelőre nem foglal állást az egyezmény támogatásáról.

    Mint mondta, a Fidesz-frakcióban most nincs meg az a "vakmerőség", ami máskor, a kormánypárt által most képviselt visszafogottság sok más ügyben hasznos lett volna.

    A kormány hatáselemzései alapján arra várt választ a külügyi tárcától, hogy milyen, a magyar gazdaságra gyakorolt hatásokról tudnak beszámolni. Tartalmaz-e a megállapodás olyan elemeket, amelyek veszélyeket hordoznak például a közegészségre vagy a GMO-mentességre? - kérdezte a szocialista politikus.

    Ha lesz kormányálláspont, az MSZP ahhoz tud majd viszonyulni, "ez most az önök felelőssége, nem a mienk" - mondta Szakács László.

    Jobbik: ne írja alá a kormány az egyezményt!

    Gyöngyösi Márton jobbikos vezérszónok üdvözölte, hogy a parlament tárgyal az EU és Kanada közötti egyezményről.

    Közölte: a Jobbik vállalná annak ódiumát, hogy Magyarország egy hónap múlva Brüsszelben ne írja alá a megállapodást. A Jobbik álláspontja szerint ugyanis ez a szerződés egy "trójai falóként funkcionál", amely alapjaiban veszélyezteti a szolidaritáson alapuló Európát.

    Ezek a tervezett egyezmények - a kanadai és az amerikai is - ugyanúgy veszélyeztetik Európát, mint a migráció - jelentette ki a Jobbik politikusa, aki szerint teljes egészében a profitszemlélet hatja át ezeket a megállapodásokat, az emberi tényezőket nem veszik figyelembe.

    Amíg a tengerentúl a GMO, a hormonkezelés bevett eljárás, addig életveszélyes olyan szerződést aláírni, amely például sertéshús, szója és kukorica vámmentes behozatalára vállal garanciákat - hívta fel a figyelmet Gyöngyösi Márton, aki kifogásolta, hogy zárt ajtók mögött tárgyalt Brüsszel Kanadával a megállapodásról.

    Az LMP sem támogatja az aláírást

    Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka azt mondta, az egész EU-s intézményrendszer "recseg-ropog", akik pedig támogatják az ilyen egyezményeket, azok csak rontanak a helyzeten. Nem vállalható ez a kockázat, ezért nem szabad aláírni a megállapodást, "nincs min gondolkodni" - jelentette ki.

    A szabadkereskedelem eltünteti a határokat, és olyan helyzetet teremt, amelyben egy teljesen más kontinenssel kell versenyeznie Európával - indokolta álláspontját.

    Szerinte Magyarország élelmiszerbiztonságát is beáldozzák, ha aláírják az egyezményt.

    A CETA járhat pozitív eredménnyel a GDP-re nézve, de rombolja a magyarok életminőségét - fogalmazott Sallai R. Benedek, aki élesen bírálta Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztost, mert - mondta - olyan álláspontot képvisel, amely a kereskedelem érdekeit az emberek érdekei elé helyezi.

    Szabó Szabolcs független képviselő: a szabadkereskedelem jó dolog

    Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független képviselő azt mondta: pártja jónak tartja a szabadkereskedelmet. Magyarország egy nyitott gazdaság, az EU jelentős világgazdasági szereplő, s ebből logikusan következik, hogy az a helyes, ha minél szervesebben illeszkedünk a világgazdaságba - mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a globalizációnak vannak káros mellékhatásai, ezért az a feladat, hogy ezeket egy megfelelő szabályozási rendszerrel leküzdjék.

    A politikus kifogásolta, hogy a kormánypártoknak nincs végleges álláspontjuk az ügyben.