Budapesten rendezik meg a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusát

    Budapest, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Budapesten rendezik meg a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) kongresszusát 2022-ben - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn az MTI-vel.
hirdetés
    A közlemény szerint április 7. és 13. között Lausanne-ban tartották a FIAF éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a magyar főváros ad otthont a szervezet 2022-es kongresszusának. Emellett a FIAF igazgató tanácsába beválasztották Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatóját.

    A FIAF-nak jelenleg 77 országból 150 tagszervezete van. A Magyar Nemzeti Filmarchívum már megalakulásától, 1957-től tagja a szervezetnek, és 1961-ben már adott otthont FIAF-kongresszusnak.

    A nemzetközi szövetséget a Cinémathéque française, az amerikai Museum of Modern Art, a British Film Institute és a német filmarchívum alapította 1938-ban Párizsban. A nemzeti filmarchívumokat és a filmörökséggel foglalkozó egyéb szakmai szervezeteket tömörítő szövetség irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a filmek megőrzésével, felújításával és a közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.

    Mint írják, a szövetség tartalmi, gyűjteményezési és technikai kérdésekkel egyaránt foglalkozik, így elsőként hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes nitrofilmanyagok átmentésének szükségességére és a filmállomány szakszerű tárolásának fontosságára. Mindezek mellett szerzői jogi kérdésekkel, technikai szakemberek képzésével, és a digitalizáció által felvetett problémák megoldásával is foglalkozik.