Elindult a részvételi jelentkezés az MNB pénzügyi tesztkörnyezetébe

    Budapest, 2018. december 19., szerda (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezetébe (IPT, Regulatory Sandbox) az innovatív megoldásokat fejlesztő pénzintézetek szerdától jelentkezhetnek.
hirdetés
    Az MNB szerdai közleménye szerint az IPT-t szabályozó rendelet kihirdetését követően a fejlesztő intézmények előzetes konzultáció keretében jelentkezhetnek. A jövő év elején induló tesztkörnyezet felügyelt körülményeket biztosít innovatív pénzügyi megoldások tesztelésére valós ügyfelekkel. Ezalatt az előírásoknak megfelelő pénzintézetek ideiglenesen eltérhetnek egyes MNB rendeletekben szabályozott előírásoktól. Tesztelés csak korlátozott ügyfélszámmal és időtartamban, fokozott ügyfél-tájékoztatási kötelezettség mellett végezhető - közölték.

    A tesztkörnyezet elindítását azzal indokolták, hogy a költséghatékony digitális innovációk kényelmesebb pénzügyi szolgáltatásokat és olcsóbb termékeket teremthetnek. Tesztelésük azonban jelentős nehézségekkel jár, amit az adminisztrációs terhek alóli mentesítés megkönnyíthet.

    Az IPT-be a jó nemzetközi gyakorlatok mellett a piaci szereplők visszajelzéseit is beépítették, a szabályozó rendeletet az Európai Központi Bankkal is egyeztették - olvasható a közleményben. A tesztelési feltételeket az MNB folyamatosan ellenőrzi.