OGY - Krónika 7. rész (kérdések, napirend után)

    Budapest, 2018. június 4., hétfő (MTI) - A hétfői kérdések zárásaként a Liszt Ferenc repülőtér környékén élőket érő zajterhelésről, valamint a gyermekvállalás támogatásáról beszéltek a képviselők. A parlament ezt követően a napirend utáni felszólalásokkal és képviselői eskütétellel zárta hétfői munkáját.
hirdetés
    LMP: elviselhetetlen a repülőtér zaja

    Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtér környékén élők egyre elkeseredettebben panaszkodnak az állandó zajterhelés és légszennyezés miatt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Légügyi Hivatal milyen intézkedéseket tervez az ügyben - kérdezte.

    Cseresnyés Péter, a tárca államtitkára válaszként hangsúlyozta, hogy a repülőtér elhelyezkedése miatt a légiforgalom zaja elkerülhetetlenül terheli a környék lakóterületeit. Hangsúlyozta, hogy eközben viszont kijelölték a repülőtér zajgátló védőövezetét, a repülőtér üzembentartója és a légiirányításért felelős szervezet pedig betartja a zajcsökkentő előírásokat.

    Fidesz: hogyan segítik a gyermekvállalást?

    Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt években folyamatosan a családok megsegítésén dolgozott. A képviselő, azt kérdezte, hogy milyen támogatásokkal segítik a gyermekvállalást.

    Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta, hogy Európában - a nemzeti össztermékhez viszonyítva - Magyarországon az egyik legmagasabb a családok támogatása. Kiemelte a családi adókedvezményt, az otthonteremtési kedvezményt, illetve a bölcsődefejlsztést is.

    Napirend után

    Ander Balázs (Jobbik) arra hívta fel, hogy az Európai Unió 263 régiója között a legszegényebb húszban ott található 4 magyarországi, köztük az aprófalvas Dél-Dunántúl. Európa "szegényházává" vált Magyarország az elmúlt évtizedekben. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt felelte, hogy a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program jó ütemben zajlik.

    Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt kérte, hogy vezessék be a sofőrökkel szembeni általános drogtesztet. Farkas Sándor államtitkár megfontolásra érdemesnek nevezte a felvetést. Hozzátette ugyanakkor: a szabálytalan vezetők mellett az elöregedett hazai járműpark is komoly problémákat jelent.

    Ungár Péter (LMP) bírálta, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben nem szokott felszólalni az egyéni választókerületében élőkért, a budaiakért. Farkas Sándor államtitkár válaszként közölte, a miniszter választókörzetét érintő két kerületben majdnem ötven olyan fejlesztés indult el, amelyek egyébként évek óta várattak magukra. Hozzátette, hogy 2014. áprilisa óta Varga Mihály 465 közösségi eseményen vett részt a választókörzetéhez tartozó két fővárosi kerületben.

    Demeter Márta (LMP) a honvédelem napja és a hősök napja apropóján köszöntötte a Magyar Honvédség tagjait. Farkas Sándor azt felelte, hogy a modern magyar hadsereget 1848. májusában alakították meg, a Magyar Honvédség így idén ünnepelte 170. születésnapját.

    Keresztes László Lóránt (LMP) a trianoni békeszerződés máig ható következményeiről beszélve azt mondta, hogy a határon túl élő magyar közösségek számára még mindig nem sikerült biztosítani az önrendelkezés jogát. Farkas Sándor azt felelte, összefogással sikerült legyőzni a nemzetet elválasztó határokat, sikerült a reménytelenséget reménnyé változtatni.

    Gréczy Zsolt (DK) azt bírálta, hogy a pécsi Zsolnay Színházként ismert színházi sorozatban nem lehetett előadni az Alföldi Róbert főszereplésével játszott Igenis, miniszterelnök úr! című darabot. Farkas Sándor azt felelte, hogy Magyarországon a művészi élet szabad. A szabadsággal felelősség is párosul, mert a kultúrával foglalkozó szakembereknek figyelniük kell arra, hogy valódi értékek szülessenek - tette hozzá.

    Schmuck Erzsébet (LMP) a biológiai sokféleség világnapjáról emlékezett meg, hangsúlyozva, hogy világszerte folyamatosan csökken a biológiai sokféleség. A válaszadó Farkas Sándor azt felelte, hogy a világnap elsődleges célja, hogy felhívják a figyelmet a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre.

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a devizahitelesekért emelt szót és ennek apropóján a demográfiai problémákról és a népességfogyásról beszélt. Farkas Sándor államtitkár válaszként a devizahitelesek érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket emelte ki.

    Képviselői eskütétel

    A napirend utáni felszólalásokat követően az LMP-s Hadházy Ákos letette képviselői esküjét.

    Ezután Hiller István levezető elnök az ülést lezárta, a parlament kedd reggel folytatja a munkáját.