OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

    Budapest, 2018. június 4., hétfő (MTI) - A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekről, az Emberi Erőforrások Minisztériumában fizetett jutalmakról, illetve a HÉV korszerűsítéséről volt szó többek között az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben.
hirdetés
    A Jobbik a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekről

    Varga-Damm Andrea (Jobbik) a gyermekek érdekvédelmével foglalkozott felszólalásában. A mi gyermekeinknek is járjon az, amit más országokban alkalmaznak - hangoztatta, és utalt a közelmúltbeli sólyi gyermekgyilkosságra. Felidézte: 2010 és 2016 között számtalan javaslatuk volt, hogy a büntetés mellett gyógyszeres kezelés is jelenjen meg pedofília, túlfűtött szexuális indíték esetén. Azt kérte a jobbikos képviselő, ezeket a kérdéseket újra tűzzék napirendre, a prevenció ugyanis nem valósult meg.

    Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: 2010 óta a Btk. több alkalommal szigorodott a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények vonatkozásában. A szabályok lényegesen nagyobb védelmet biztosítanak, mint korábban, a büntetőjog határáig próbáltak elmenni az európai gyakorlatot követve - rögzítette. Hozzátette: 2018. január 1-je óta tovább szigorodott a 12 évet be nem töltött személyek sérelmére elkövetett szexuális cselekmények szabályozása is.

    MSZP: mi zajlik az Emmiben?

    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy "mi zajlik az Emmiben"? Mint mondta, több mint kétezer emberét jutalmazta meg Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere még a választások előtt, fejenként 2 milliós bónuszt, összesen 4,2 milliárdot fizettek ki a dolgozóknak.

    A rászorulókat támogató operatív uniós programot az elmúlt években azonban csak botrány kísérte - említett egy példát a szocialista képviselő.

    Azt kérdezte: mekkora része jutott a 32 milliárd programnak a valóban érintettekhez?

    Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára elmondta: a program 2016 decemberében indult és négy elemből áll. Négyezer hajléktalan embernek naponta meleg ételt biztosítanak, ennek kerete 4 milliárd forint. Összesen 19 milliárd jut olyan 0-3 éves gyermeket nevelő családoknak, amelyek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. Eddig 200 ezer csomagot osztottak ki. Kétmilliárd forintot fordítanak várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek, 26 ezer család kap évente egyszer nagyobb értékű csomagot.

    Emellett 53 ezer időskorú, megváltozott munkaképességű ember kap tartós élelmiszercsomagot, eddig 20 ezer csomagot osztottak ki - ismertette Rétvári Bence.

    DK: a kormány túlköltekezett

    Varju László (DK) arról beszélt, hogy az elmúlt napokban a sajtóban azt lehetett olvasni, megszorítások jöhetnek, mert a kormány túlköltekezett, kiigazító lépésekre van szükség. Az elmúlt években választási költségvetést alkottak, Magyarországot megengedhetetlen helyzetbe sodorták - mondta. Hozzátette: nem pár tizedessel lett rosszabb a helyzet. Mit tesznek? - kérdezte, és szóvá tette a felelőtlen gazdálkodást.

    Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: az európai uniós ajánlás nem arról szól, amit elmondott a képviselő. Felhívja az országot, hogy figyeljen a költségvetési folyamatokra és ajánlásokat fogalmaz meg, amelyekre a kormány majd reagálni fog.

    Az uniónak nem ez az első Magyarországot érő támadása, nekünk ez jutott, az itt zajló folyamatokat meg kell védeni - jegyezte meg. A költségvetési hiány csökkenését célzó elvárásnak Magyarország évek óta megfelel, a bevételek folyamatosan nőnek, a gazdaság pedig jól irányba halad - tette hozzá.

    LMP: mikor lehet korszerű HÉV-en utazni Csepelre?

    Szabó Szabolcs (LMP) arra volt kíváncsi, mikor lehet utazni korszerű, a menetrendet tartani tudó HÉV-en Csepelen. Mikor kezdődnek a felújítási munkálatok? Kitért arra, hogy 75 ezer ember él Csepelen, és a legfontosabb közlekedési kapcsolatuk a belváros felé a HÉV, amely az agglomerációt is kiszolgálja. A pálya és a szerelvények is nagyon elavultak, aminek következménye volt, hogy másfél hete olyan számban estek ki a szerelvények, hogy nagymértékben ritkítani kellett a járatokat, óriási volt a tömeg.

    Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közölte: elkezdték a munkát. A MÁV-HÉV Zrt. februárban jelezte, hogy a folyamatos műszaki vizsgálatok anyagfáradást és nagyfokú korróziót mutattak. Most járműátcsoportosítással biztosítják a szolgáltatás fenntartását - közölte. Látják azonban, hogy ez nem elégíti ki a közszolgáltatás megfelelő biztosítását, ezért elkészült a HÉV műszaki eszközparkjának megújítását célzó kormányhatározat előterjesztés, s hamarosan kormánydöntés születhet - közölte.

    Párbeszéd: jó megoldás lenne az alapjövedelem

    Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, hogy évek óta érvelnek az alapjövedelem mellett, amely jó megoldás lenne a magyar emberek problémájára. Ez a megoldás legkevésbé követi a segélyek logikáját - jelezte.

    Szerinte ez nem ellenösztönző, az érintettek alanyi jogon kapnák.

    Cseresnyés Péter államtitkár azt mondta: tiszta beszédet hallhattak, azt ígéri a képviselő, hogy munka nélkül ingyen pénzt osztanának bárkinek az adófizetők pénzéből.

    Amit a képviselő felvetett, akár okozója is lehetne a népvándorlásnak, ami megindult Nyugat-Európa felé - közölte az államtitkár.