Gyakorlatilag stagnált a befektetési alapok vagyona novemberben

    Budapest, 2017. december 18., hétfő (MTI) - A befektetési alapok vagyona novemberben mindössze 0,1 százalékkal, 5 milliárd forinttal nőtt a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn az MTI-vel. A szervezet tagjai november végén 6141 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
hirdetés
    Novemberben 18 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott. Tőkekiáramlás a pénzpiaci alapoknál, a rövid kötvényalapoknál és a tőkevédett alapoknál volt, a többi kategória esetében tőkebeáramlás történt. A befektetők továbbra is a magasabb hozamot elérni képes alapokat részesítik előnyben.

    A pénzpiaci alapok vagyona 5 százalékkal, 665,8 milliárd forintra csökkent novemberben. A legnagyobb visszaváltások (16 milliárd forint) a hazai likviditási alapoknál voltak, de minden alkategória esetében a visszaváltások voltak túlsúlyban.

    A kötvényalapokból összesen 7,8 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők. A rövid kötvényalapokból 20,3 milliárdnyi tőke távozott, míg a szabad futamidejű kötvényeknél és a hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona így 0,3 százalékkal csökkent, és november végén 1186,3 milliárd forintot tett ki.

    A vegyes alapokba mintegy 27 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 2,6 százalékkal, közel 984,7 milliárd forintra emelkedett, az év végére pedig a Bamosz szerint ilyen ütemű növekedés mellett meghaladhatja az ezer milliárd forintot.

    A részvényalapokba 5 milliárd forint tőke érkezett, amin a hozamok egyáltalán nem tudtak javítani, így vagyonuk 0,1 százalékkal, 376,9 milliárd forintra esett novemberben.

    A tőkevédett alapokból 5 milliárdnyi tőke távozott, amihez hozzájárult egy lejáró alap is. Ezt a tőkekiáramlást a hozamok nem tudták tompítani, így a vagyon 3 százalékkal, 205 milliárd forintra mérséklődött.

    Az abszolút hozamú alapokba novemberben 14 milliárdnyi friss tőke érkezett, amely a harmadik legmagasabb érték a kategóriák között (a vegyes alapok és az ingatlanalapok előzik meg). A hozamok nem tudták segíteni a gyarapodást, így a vagyon mindössze 0,4 százalékkal emelkedett, és a hónap végén 1090,7 milliárd forintot tett ki.

    A származtatott alapok esetében az értékesítések mindössze 0,2 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok sem voltak kiugróak, így mindössze 0,1 százalékkal, 196,8 milliárd forintra nőtt a vagyonuk.

    Az ingatlanalapokba 22,8 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok is pozitívak voltak, így 2,6 százalékkal gyarapodott a vagyonuk, mely november végén 1045,5 milliárd forintra rúgott. Év elejétől már közel 33 százalék a növekedés, ilyen tempó mellett akár az abszolút hozamú alapok vagyonát is túlszárnyalhatják pár hónap alatt - állapította meg a Bamosz.

    Az árupiaci alapoknál 1,4 milliárd forintos tőkekiáramlás volt, amin a hozamok tompítani tudtak, azonban a kategória vagyona így is 2,5 százalékkal, 48,7 milliárd forintra csökkent.

    Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkekiáramlás volt tapasztalható, amit a hozamok nem tudtak korrigálni, így vagyonuk 3 százalékkal esett, és november végén 233,3 milliárd forintot tett ki.