Hitelminősítés - NGM: a piacok megítélése továbbra is megelőzi a hitelminősítők lépéseit

    Budapest, 2017. február 24., péntek (MTI) - A piacok megítélése továbbra is megelőzi a hitelminősítők lépéseit és ott még kedvezőbben ítélik meg Magyarország teljesítményét, mindez a hitelminősítői besorolás további javítását indokolja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Standard  Poor's pénteki döntésére reagálva, amellyel a nemzetközi hitelminősítő megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását.
hirdetés
    Kiemelték: mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Fitch Ratings, Standard  Poor's, Moody's - befektetésre ajánlja a magyar állampapírokat, ami a magyar gazdaság folyamatos erősödését igazolja.

    Hozzátették, hogy a befektetésre ajánlott kategória hivatalos belépő számos nemzetközi finanszírozónál, így egy jóval bővebb intézményi körből és kedvezőbb feltételek mellett tehet szert forrásokra a magyar adósságkezelés.

    A közleményben felidézték: a fegyelmezett költségvetési politika megteremtésével és a gazdaság teljesítményének javulásával előbb Magyarország piaci megítélése javult érdemben, majd 2016-ban a hitelminősítők is elismerték az eddigi eredményeket. Elsőként tavaly májusban a Fitch, majd szeptember 16-án az SP, végül november 4-én a Moody's döntött a felminősítés mellett.

    A Standard  Poor's tavaly szeptemberi döntése után nem volt várható, hogy a szervezet februárban tovább javítja az ország államadós besorolását, hisz a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban nem jellemző az azonnali lépés a következő időpontban - írta az NGM.