Liberálisok: kapjanak egyforma jogokat az egyházak!

    Budapest, 2017. január 25., szerda (MTI) - Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke kezdeményezi a parlamentben, hogy a jövőben az összes egyházat egyforma jogok illessenek meg - hangzott el a párt ügyvivőjének szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
hirdetés
    Bősz Anett szerint a kormány korábban saját kénye-kedve szerint változtatott a szabályozáson, hogy néhány felekezetet előnyben részesítsen, de eközben sok kisegyházat rendkívül hátrányos helyzetbe hoztak.

    A jelenlegi egyháztörvény szembemegy a jogállami normákkal, a Magyar Liberális Párt ennek az állapotnak akar véget vetni - jelentette ki Bősz Anett.

    Jelezte, módosító javaslatuk elfogadásához a most hatályos alaptörvényt is meg kellene változtatni, mert a kormány "jogállamban példátlan módon már ott elkezdte diszkriminálni az egyházakat". A Liberálisok a Nemzeti hitvallás passzusból kivetetnék a kereszténység nemzetmegtartó szerepéről szóló mondatot, valamint azt, amelyik szerint "Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet". Bősz Anett hozzátette, kihagynák azt a részt is, amelyik alapján a Szent Korona testesíti meg Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét. Emellett azt is kezdeményezik, hogy az egyházak elismeréséhez ne kelljen parlamenti jóváhagyás, legyen elég egy bírósági végzés - közölte Bősz Anett.

    Az egyházak egyenlősége nem pusztán erkölcsi, hanem jogállami és nemzetközi jogi kérdés is - mondta a politikus. Tiszteletre méltó, hogy egyes egyházak milyen szerepet játszottak a magyar történelem alakításában, de ez nem lehet indok arra, hogy az állam megkülönböztesse polgárait annak alapján, hogy milyen vallásúak - jelentette ki Bősz Anett.