OGY - Szigorítottak a szélerőművek létesítésének szabályain

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Lényegében változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.
hirdetés
    A képviselők hétfőn 127 igen és 56 nem szavazattal szavazták meg a kormányzati előterjesztést, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását.

    A jogszabály-módosítást korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell - magyarázta.

    A jogszabályban megtiltották, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken ilyen típusú létesítményeket állítsanak fel.

    A változtatást a Ház első ízben október közepén fogadta el, ám Áder János államfő azt nem írta alá, kifogásolva, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését. Szerinte a módosítás nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását, ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével és indokolatlan adminisztratív terheket vezet be.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a törvényalkotási bizottság előtt azt mondta: nem hagyható figyelmen kívül az engedélyek kiadásakor, hogy a hazai szélerőművek 25 százalékos kapacitáskihasználtsággal működnek. Hozzátette: a hiányolt kapacitás az ország földrajzi adottságai miatt nem realizálható, ezért a megújuló energiaforrások - párizsi klímacsúcson és az uniós forrásfelhasználásokkal is vállalt - aránynövelése a nap- és geotermikus energia hasznosításával érhető el.