Illegális bevándorlás - Az EJEB ideiglenes intézkedéseket rendelt el a Sea Watch 3 mentőhajó ügyében

    Brüsszel/Strasbourg, 2019. január 30., szerda (MTI) - Ideiglenes intézkedésként a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) élelem, ivóvíz, illetve orvosi ellátás biztosítására szólította fel az olasz kormányt a Szicília partjainál veszteglő, Sea Watch 3 nevű mentőhajó fedélzetén tartózkodó bevándorlók számára.
hirdetés
    A keddi tájékoztatás szerint a Sea Watch 3 kapitánya és a bevándorlók egyike fordult sürgősségi beadvánnyal az EJEB-hez, ugyanis szerintük a 47 migráns jogalap nélküli fogva tartásának minősül, hogy nem engedik kikötni a hajót, az érintetteknek embertelen, megalázó bánásmódban van része, illetve megvan annak is a veszélye, hogy végül helyzetük vizsgálata nélkül visszaküldik őket Líbiába.

    A panaszosok a kikötési engedély megadását szerették volna elérni, többek között a Földközi-tengerből már másfél hete kimentett emberek egészségügyi állapotára tekintettel.

    A strasbourgi bíróság azonban ezt a kérelmet elvetette, mindössze arra szólította fel a római kormányt, hogy "mielőbb tegyen meg mindent az érintettek élelemmel, ivóvízzel ellátása és megfelelő orvosi kezelése érdekében, valamint biztosítson jogi segítséget a 15 kísérő nélküli kiskorúnak".

    Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.

    A Sea Watch német civil szervezet mentőhajója még január 19-én vette fel a migránsokat a líbiai partok közelében. Az olasz hatóságok pénteken engedélyezték, hogy lehorgonyozzanak Szicíliánál, de az olaszországi kikötők továbbra is zárva vannak előttük.

    Róma szerint Hollandiának kell befogadnia a bevándorlókat, ugyanis holland felségjelzésű hajóról van szó, Hága azonban ezt visszautasította, mondván, a jármű egy német NGO tulajdona.